Forest Stewardship Council (FSC) organizează pe 31 octombrie, la Vulcan, în județul Brașov, evenimentul de lansare a reprezentanței din România. Vor fi prezenți Clare Coleman, director Regional FSC Europa, Diego Florian, director regional FSC regiunea Adria-Balcanică și Lev Fedorovich, coordonator Regional Europa Centrală și de Est.
La evenimentul de lansare sunt incluse în agendă și câteva prezentări:
- Viziunea globală FSC. Obiective regionale
- FSC România – structura, rolul, obiectivele
- Eticheta FSC
- Pădurea de la Strâmbu Băiuț – prima din România certificată FSC pentru servicii ecosistemice. Prezentarea unui mecanism voluntar de plăți pentru servicii de mediu
- Experiențe ale certificării FSC la nivel regional – regiunea Adria Balcanica, Europa Centrală și de Est (EN)
- Certificarea Managementului Forestier – evoluția certificării, motivații, percepții
- Concluzii – sesiune de întrebări și răspunsuri.
Printre invitați se numără și conf. univ. dr. ing Aureliu-Florin Hălălișan, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov, Laurențiu Mihăilă, responsabil certificarea managementului forestier din RNP Romsilva, Melinda Sandi, corporate Social Responsibility manager SC Tornator SRL, Adrian Borza, Asociația Forestierilor din România.
FSC România îi are ca reprezentanți pe inginerii silvici Alexandra Popa și Mihai Boghean.
30 de ani de certificare
FSC (Forest Stewardship Council) este o organizație independentă, neguvernamentală și non-profit apărută în anul 1993 cu scopul de a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume.
Organizația operează la nivel internațional și oferă servicii prin centrul FSC International, situat în Bonn, Germania, precum și prin intermediul unei rețele internaționale de reprezentanțe naționale.
Principalele atributii ale FSC:
1. dezvoltarea de standarde
2. acreditarea de organisme de certificare și inițiative naționale FSC
3. etichetarea produselor din lemn.
Prin cumpărarea de produse din lemn independent certificate, se garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale , economice și ecologice.