Echipe de intervenție din cadrul Oficiului Național al Pădurilor din Franța – Romsilva lor – lucrează constant în munți pentru a proteja puieții de avalanșe și a se asigura că fondul forestier oprește, dacă e cazul, producerea acestora. Ei colaborează cu Serviciul de Restaurare a Terenului Montan, iar ideea e simplă: non-intervenția nu înseamnă protecție, ci e nevoie de mâna omului pentru a ajuta natura.
Ei instalează diguri, garduri de protecție și bușteni în acest scop. Misiunea lor e gestionată atât de Ministerul Tranziției Ecologice și de cel al Agriculturii, în subordinea căruia sunt pădurile.
„Trebuie să ținem cont de riscurile naturale în administrarea pădurilor”, explică ei. Prin urmare, folosesc bușteni pentru a fixa stratul de zăpadă.
„Uneori, pădurea în sine nu e suficientă sieși… Și atunci completăm plantațiile cu dispozitive tip parazăpezi, plase sau garduri din lemn”. Aceste măsuri sunt luate încă din 1996, după ce, cu un an înainte, se produsese o avalanșă.
„Puieții sunt sensibili la zăpadă, care îi poate strivi. Și atunci facem un fel de trepied din lemn, pentru a-i ajuta în primii ani de viață. Controlăm evoluția și starea lor cu ajutorul dronelor”, explică specialiștii ONF.
Riscul e mare și pentru comunitatea din Hoches. Atracție turistică de nivel mondial, pe Valea Chamonix-Mont Blanc ajung an de an mii de oameni pasionați de alpinism, natură și nu numai.
Sunt organizate evenimente și zona e promovată intens pentru peisajele de vis și îmbinarea spectaculoasă dintre evenimente moderne și satele tradiționale.
Sursa: ONF, Chamonix MontBlanc