Industria textilă adoptă rapid materiale regenerabile pentru o mulțime de produse (de la îmbrăcăminte la aștenuturi de pat, de exemplu), iar fibrele celulozice artificiale derivate din lemn au cea mai rapidă creștere din ultimul deceniu.
FSC (Forest Stewardship Council) atrage atenția că industria textilă, care folosește tot mai mult lemn ca materie primă, trebuie să țină cont de o trasabilitate corectă. Producția globală de fibre utilizează mai mult de 50% din lemn provenit din păduri necertificate, spun cei de la FSC, motiv pentru care au participat pentru prima dată la Global Fashion Summit 2022 de la Copenhaga, pentru a evidenția rolul pădurilor în industria modei.
„Trecerea la fibre din lemn este o tendință bună în gândirea circulară, dar arborii recoltați nu ar trebui să contribuie la defrișări sau la pierderea biodiversității. FSC ajută industria modei să demonstreze aprovizionarea responsabilă cu fibre de lemn pentru textile, utilizând astfel resursele forestiere în mod durabil, respectând natura și biodiversitatea și protejând drepturile popoarelor indigene”, se arată într-un comunicat al FSC.
„Industria modei cere din ce în ce mai multă materie primă pentru vâscoza și cauciucul natural pe care le folosesc. La FSC, am făcut deja primii pași către mai multă vâscoză și cauciuc natural certificate, lucrând cu industria textilă în ultimii ani. Participarea FSC la Global Fashion Summit a creat noi contacte și ne-a arătat că interesul este mare și în rândul mărcilor globale precum MANGO, Marimekko, H&M Group și Kering”, a declarat Loa Dalgaard Worm, director strategic al FSC Danemarca.
„FSC are peste 30 de ani de experiență, făcând din silvicultura durabilă și producția responsabilă o realitate pentru unele dintre cele mai complexe lanțuri valorice și industrii din lume. Intenționăm să facem același lucru pentru modă. În următorii trei ani, FSC se va concentra pe modă și textile din întreaga lume, inclusiv prin Fashion Forever Green Pact – un apel adresat industriei modei de a asigura aprovizionarea responsabilă cu fibre de lemn pentru textile”, mai anunță asociația.
„Man-made cellulosic fibre”
Fibrele celulozice artificiale, MMCF (adică „Man-made cellulosic fibre”) sunt un grup de fibre textile care includ vâscoză, acetat de celuloză, modal și lyocell, derivate în principal din lemn și din alte materiale vegetale naturale. Celuloza se găsește în pereții celulelor vegetale, care sunt procesați în pastă celulozică, fiind astfel denumite „fabricate de om”. Spre deosebire de procesele de producție a fibrelor sintetice și naturale, MMCF-urile sunt regenerabile, au cerințe mai mici de apă și ajută la stocarea carbonului.
Sursa: FSC