Un institut științific polonez a clasificat pisica drept „specie exotică invazivă”

0
517

Un respectat institut științific polonez a clasificat pisicile domestice drept „specie exotică invazivă”, invocând daunele pe care le provoacă păsărilor și altor animale sălbatice, arată euronews.com.

Wojciech Solarz, un biolog la Academia Poloneză de Științe, administrată de stat, a introdus „Felis catus”, denumirea științifică pentru pisica de casă comună, într-o bază de date națională de specii exotice condusă de Institutul pentru Conservarea Naturii al Academiei. Baza de date conținea deja alte 1.786 de specii.

Solarz a descris consensul științific din ce în ce mai mare conform căruia pisicile domestice au un impact dăunător asupra biodiversității, având în vedere numărul de păsări și mamifere pe care le vânează și le ucid.

Criteriile pentru includerea felinei printre speciile exotice invazive „sunt îndeplinite 100% de către pisică”, a spus el.

Demersul nu a rămas fără ecou în rândul iubitorilor de pisici. Dorota Suminska, autoarea unei cărți numită „Pisica fericită”, a spus că altele sunt cauzele micșorării biodiversității, inclusiv un mediu poluat și „fațadele clădirilor urbane care pot ucide păsările în zbor”.

„Întrebați dacă omul se află pe lista speciilor exotice neinvazive”, a spus Suminska, argumentând că pisicilor li s-a atribuit pe nedrept prea multă vină.

Solarz a respins ideea, argumentând că pisicile ucid aproximativ 140 de milioane de păsări în Polonia în fiecare an.

La începutul acestei luni, institutul Academiei Polone a publicat o postare pe site-ul său în care invocă „polemica” și încearcă să-și clarifice poziția. Institutul a subliniat că „s-a opus oricărei cruzimi față de animale”. De asemenea, a susținut că noua clasificare a fost în conformitate cu orientările Uniunii Europene.

În ceea ce privește catalogarea pisicilor drept „exotice”, institutul a remarcat că Felis catus a fost domesticit probabil cu aproximativ 10.000 de ani în urmă în leagănul marilor civilizații din Orientul Mijlociu antic, făcând specia străină Europei din punct de vedere strict științific.

Institutul a subliniat, de asemenea, că tot ceea ce a recomandat este ca proprietarii de pisici să limiteze timpul petrecut de animalele de companie în aer liber în timpul sezonului de reproducere a păsărilor.

Sursa: euronews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.