DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.2 C
București
24.1 C
Sibiu
17.5 C
Suceava
20.2 C
Covasna
18.7 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
19.2 C
Bistrița
21.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Încă un pas spre TVA de 5% la lemnul de foc. Deputații au adoptat un amendament nou

Recomandate

Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților a votat scăderea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc pentru populație, dar cu un amendament nou.

„Am votat astăzi un amendament la o lege depusă în 2018, care stabilește o cotă redusă de 5% pentru lemnele de foc necesare încălzirii locuințelor în sezonul rece. Amendamentul este extrem de important în actualul context în care prețurile la energie electrică, la gaze naturale și la lemne de foc au crescut foarte mult și pun presiune pe bugetul românilor. În plus, există încă mii de școli, dispensare, primării și alte instituții care folosesc încă lemnul ca resursă energetică principală în sezonul rece”, a spus Bogdan Huțucă, deputat PNL, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru a face posibilă aplicarea cotei de 5% pe întreg lanțul de tranzacționare am votat renunțarea la condiția ca lemnul de foc să fie livrat exclusiv persoanelor fizice. În forma inițială, cota de 5% putea fi aplicată doar de către comerciantul care vinde spre o persoană fizică presupusă consumator final, dar fără să poată exista un control asupra acestui lucru și nici asupra modului de utilizare efectivă a lemnului de către aceasta. În plus, astfel eliminăm și tentația de fraudare la capătul lanțului economic, când s-ar fi putut trece de la o cotă de 19% la o cotă de 5%. Scopul nostru a fost acela ca aceeași cotă de TVA, să fie aplicabilă produsului pe tot lanțul și nu să fie condiționată de utilizator sau utilizarea finală, ca în cazul accizelor”, explică deputatul.

Proiectul de lege, adoptat deja de Senat

Senatul a adoptat acum o lună, cu unanimitate (128 de voturi „pentru”), propunerea legislativă de modificare a articolului 291 din Codul fiscal, prin care taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru lemnele de foc se reduce de la 19% la 5%. Pentru a deveni lege, propunerea mai trebuie să treacă și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Senatorul Radu Oprea, unul dintre iniţiatori, a afirmat că actul normativ vine în ajutorul populaţiei din mediul rural care foloseşte în proporţie de 85% combustibil lemnos pentru încălzirea pe timpul

Conform amendamentului votat joi, la categoria lemne de foc sunt incluse orice tip de masă lemnoasă livrabilă sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare ce se încadrează la codurile prevăzute de lege.

Pentru a intra în vigoare, amendatul trebuie votat și de plenul Camerei Deputaților și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Un proiect pentru care ASFOR militează de mult

Încă din luna aprilie anul trecut, Asociația Forestierilor – ASFOR – a lansat o petiție prin care cerea eliminarea taxei pe valoarea adăugată pentru lemnul de foc pentru populație. Ceea ce au adoptat senatorii și urmează să adopte și deputații este a șaptea inițiativă politică în acest sens…

De ce este important?

„Ne dorim emiterea unui act normativ prin care valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnată de către Stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului de însoțire prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului.

Institutul Național de Statistică ne spune că în România sunt 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn. Marea majoritate sunt situate în zona rurală, cei mai mulți fiind pensionari sau persoane cu venituri mici.

Până în prezent, în Parlament au fost depuse mai multe inițiative legislative care vizează reducerea TVA pentru lemnul de foc folosit de către populație pentru încălzirea locuințelor.

În Europa, cota TVA la lemnul folosit de către populație pentru încălzirea locuinței este de: 6% în Belgia, 7% în Germania, 9% în Lituania, 10% în Franța, 15% în Cehia.

Chiar dacă avem cea mai redusă putere de cumpărare din statele Europei – cu 60% sub media europeană, România are cea mai mare cotă de TVA la lemnul de foc.

Toate aceste proiecte ale parlamentarilor au fost determinate de solicitări ale populației de a reduce prețul pentru lemnul de foc.

Cu toate acestea, Ministerul de finanțe nu a sprijinit aceste inițiative, motivând că ar avea ca efect scăderi ale încasărilor la buget din sumele aferente TVA. De asemenea, există o temere că prețul lemnului nu ar scădea, ci de fapt această diferență ar fi absorbită de către vânzătorul de lemn.

Forestierii de bună credință acuză existența unor adevărate rețele de distribuție a lemnului de foc, care valorifică acest produs către populație, fără nicio formă fiscală, fără a plăti TVA, fără a declara venituri și a plăti impozite.
Un lucru este evident – România, în ciuda puterii de cumpărare foarte mici, are o cotă foarte mare de TVA la lemnul de foc.

ASFOR propune:

Valoarea TVA achitată de populație pentru lemnul de foc achiziționat pentru încălzirea locuinței să fie returnat de către Stat prin ANAF în baza bonului fiscal și a avizului prin care persoana fizică dovedește proveniența lemnului.

Cine are de câștigat? Toată lumea!

  • populația recuperează contravaloarea TVA-ului achitat (fie în bani fie prin compensarea impozitelor pe proprietăți sau autoturism). Lemnul de foc se vinde la un preț mai mic;
  • statul scoate la suprafața evaziunea din domeniul lemnului pentru foc valorificat către populație;
  • este eliminată concurența neloială (ce se produce prin eludarea achitării TVA, taxe și impozite către bugetul de stat) – bonul fiscal se predă la ANAF pentru a recupera valoarea TVA;
  • este combătut fenomenul tăierilor ilegale – pentru a recupera TVA – avizul este oprit de persoana fizică și predat la ANAF, astfel nu mai este posibil să fie realizate mai multe transporturi cu același aviz;
  • în contextul actualului blocaj economic și al veniturilor diminuate ale populației este o măsură de sprijin atât pentru populație, cât și de relansare a activității economice pe segmentul lemnului de foc.

Exemplu: pentru a încălzi o locuință medie, se cheltuie într-un an în cca. 1500 lei – ceea ce înseamnă că cetățeanul va recupera de la ANAF 240 lei (în funcție de zonă – este prețul plătit un metru cub de lemn)”, explicau cei de la ASFOR în demersul lor de anul trecut.

Se vor stopa ilegalitățile

La solicitarea forestmania.ro, consultantul în silvicultură Gabor Molnar a mai explicat ceva: „Orice ieftinire e un pas spre eliminarea tăierilor ilegale. Este un demers benefic și pentru consumatori, care vor evita samsarii. Dacă omul e ajutat chiar și cu un TVA restrâns, va exista posibilitatea să nu își mai asume riscul să cumpere ilegal de la cei care taie ilegal. Poate nu se vor stopa sută la sută, dar se vor reduce ilegalitățile. Totul se reduce la bani. Eu dacă pot să cumpăr cu 200 de lei fiscalizat, nu mai risc să cumpăr cu 180 de lei la negru”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi