DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

6.6 C
București
2.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
6.4 C
Covasna
6.2 C
Piatra Neamț
4.1 C
Braşov
6.2 C
Bistrița
8.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 22, 2024

Industria forestieră se face auzită: „E timpul pentru lemn!” și „România verde în 10 pași”

Recomandate

Între 31 octombrie – 12 noiembrie are loc la Glasgow Conferința ONU privind schimbările climatice – COP26. Tema privește construirea unui viitor cu emisii scăzute de carbon. În preambulul acestui summit, cu ocazia Festivalului „World of Wood” de săptămâna trecută de la Londra, industria forestieră europeană a lansat Manifestul „E timpul pentru lemn!”

Manifestul se constituie într-o serie de argumente aduse politicienilor din întreaga lume pentru o utilizare mult mai mare a lemnului în construcții și în renovarea clădirilor.

„Lemnul este singurul material structural sustenabil care crește în întreaga lume și care poate permite o  decarbonizare substanțială a domeniului construcțiilor. Oferă rezervoare vaste de carbon în zonele noastre rurale și depozite de carbon în orașele noastre”, a spus Sampsa Auvinen, președintele CEI-Bois. CEI-Bois reprezintă 21 de organizații europene și naționale din 15 țări și este organismul care susține interesele întregului sectorul industrial european al lemnului.

„Un număr semnificativ de studii de evaluare a ciclului de viață au a concluzionat că lemnul este o alternativă ecologică în comparație cu alte materiale de construcție deoarece nu numai că producția sa consumă mai puțin carbon, dar, stochează carbonul pentru o lungă perioadă de timp. Folosirea lemnului în construcții este o parte a unei strategii de creștere durabilă a sectorului forestier, care poate ajuta sectorul construcțiilor să își reducă amprenta de carbon”, a declarat, la rândul său, Herbert Joebstl, președintele EOS. EOS reprezintă aproximativ 35.000 de fabrici de produse din lemn din Europa într-un sector care are o cifră de afaceri de aproximativ 35 de miliarde EUR și aproximativ 250.000 de angajați.

Documentul este asumat de cele mai importante organizații ale sectorului forestier și de prelucrare a lemnului din Europa: Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), din care face parte și ASFOR, și Confederația Europeană a Industriilor de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois). La crearea acestui manifest au participat colegii din industria lemnului din Canada, SUA, Noua Zeelandă și Australia.

Încă de anul trecut, ASFOR a prezentat un document strategic intitulat „ROMÂNIA VERDE ÎN 10 PAȘI”. Un document care solicită decidenților utilizarea cât mai mare a produselor din lemn.  Importanța lemnului ca resursă naturală regenerabilă, aportul său în economia națională, dar și posibilitățile pe care le oferă această resursă în creșterea nivelului de trai, în special în zonele rurale, trebuie promovate și susținute.

ASFOR a solicitat și solicită în continuare adoptarea de măsuri care să încurajeze folosirea cât mai largă a  lemnului în construcții. Lemnul este regenerabil, reciclabil, ecologic, fiind benefic pentru sănătatea omului. Utilizarea acestei resurse este vitală pentru o economie verde, ecologică.

Ca parte semnatară a numeroase convenții privind combaterea schimbărilor climatice (Acordul de la Paris, Protocolul Kyoto 2, Agenda Energie – Clima Perspectivă financiară 2030) și sub auspiciile Pactului Verde European, România și-a asumat numeroase angajamente pe plan internațional privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

„În acest context și în spiritul Manifestului „E timpul pentru lemn!”, ASFOR reiterează propunerile concrete pentru domeniul construcțiilor făcute în documentul „România Verde în 10 pași”: 

  • Programul „Construcții din lemn”. Autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice).
  • Programul „Casa din lemn”. Persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn.
  • Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde”. Persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn.
  • Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%, pentru a stimula utilizarea lemnului în acest sector.

Pădurea și produsele din lemn trebuie să fie în centrul politicilor publice. Creșterea suprafeței de teren acoperite cu specii forestiere duce implicit și la o creștere a cantității de carbon absorbite, iar utilizarea lemnului în produse cu durată lungă de viață permite stocarea carbonului pe termen lung.

Documentul poate fi găsit aici:

https://asfor.ro/wp-content/uploads/2020/05/romania-verde-in-10-pasi-1.pdf ”, se arată în comunicatul ASFOR semnat de președintele Ciprian Muscă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi