DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Incendiile creează probleme mari forestierilor canadieni: se închid firme, prețul lemnului crește

Recomandate

Incendiile din pădurile canadiene au efecte negative și asupra sectorului forestier, se arată într-o analiză Reuters: mai multe fabrici de prelucrare primară a lemnului s-au închis, iar producția de cherestea e în impas și va fi pe termen mediu. În condițiile în care și-așa erau probleme – construcția de locuințe era încetinită din cauza costurilor mari și a forței de muncă limitate.

Potrivit estimărilor guvernului, Canada are a treia suprafață forestieră ca mărime din lume și este al doilea producător global de cherestea de rășinoase, ceea ce o face un furnizor-cheie de materie primă pentru locuințe.

Incendiile fără precedent din acest an au consumat deja cel puțin 4 milioane de hectare, sau 1% din pădurea Canadei, potrivit Asociației pentru Produse Forestiere din Canada (FPAC).

Incendiile au avut loc în Alberta, Columbia Britanică și Quebec, toate provincii cu industrii forestiere active. Incendiile au forțat, de asemenea, mii de oameni să-și lase casele, iar fumul s-a întins până la Toronto, New York și Washington.

Incendiile din Columbia Britanică și Alberta au determinat sistarea operațiunilor în fabricile de cherestea, iar „punctul zero” s-a mutat acum în Quebec, a declarat CEO-ul FPAC, Derek Nighbor.

„Închiderea fabricilor și repornirea lor înseamnă și disponibilizări temporare”, a spus Nighbor, care nu are deocamdată o estimare generală a pierderilor.

Contractele futures pe cheresteaua din Chicago pentru livrarea în iulie au crescut cu 7% de la 1 iunie.

Perturbarea neașteptată a industriei de cherestea riscă să încetinească și mai mult construcția de case noi, în condițiile în care există o penurie acută de locuințe în Canada. Investițiile în construcția de clădiri rezidențiale au ajuns în luna martie la cel mai scăzut nivel din iunie 2020.

Resolute Forest Products a închis temporar patru fabrici de cherestea din Quebec din cauza incendiilor din apropiere și a lipsei de bușteni aferente, a declarat vicepreședintele Resolute Seth Kursman. Muncitorii au fost nevoiți să sape tranșee în apropierea halelor, pentru a opri focul.

Kursman a spus că este prematur să spunem dacă compania ar putea fi nevoită să declare forță majoră – circumstanțe neașteptate care împiedică o afacere să își îndeplinească obligațiile contractuale – sau ar putea compensa producția pierdută mai târziu în cursul anului. Gaterele lor produc în principal cherestea de rășinoase pentru piețele nord-americane.

Resolute a întrerupt, de asemenea, activitățile de recoltare în zonele din apropierea incendiilor.

Daunele pe termen lung aduse pădurilor vor necesita până la opt săptămâni pentru a fi evaluate, odată ce incendiile se sting, a spus Nighbor.

Problema e că incendiile au afectat și arborii tineri, ceea ce are efecte pentru producția viitoare.

Incendiile cresc prețurile la cherestea, deoarece livrările sunt limitate. Cumpărătorii cresc stocurile, deși prețurile vor tinde să scadă mai târziu în cursul anului, a declarat analistul RBC Capital Markets, Paul Quinn.

Chantiers Chibougamau a fost forțată să închidă fabrica de celuloză Nordic Kraft din Lebel-sur-Quevillon, Quebec, după ce incendiula ajuns la 500 de metri de ea, dar se așteaptă să reia producția în această săptămână, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Frederic Verreault.

Incendiile forestiere sunt parțial un fenomen natural, care distrug resturile și determină regenerări naturale. Dar incendiile mari pot reduce și oferta de lemn pe termen lung, a spus Quinn.

Nighbor a spus că, pe măsură ce incendiile din Canada se agravează, guvernele federale și provinciale ar trebui să permită recoltarea extinsă, în special a arborilor mai bătrâni, pentru a reduce riscul de incendiu.

Guvernul premierului Justin Trudeau și-a stabilit obiectivul de a proteja 30% din terenurile Canadei până în 2030. Aproximativ 13% sunt protejate în prezent, a spus Nighbor.

„Există această teorie în unele cercuri politice că protejarea arborilor este o soluție pentru climă. Trebuie să privim (la silvicultură) prin prisma focului”, a spus el.

Pădurile pot deveni mai rezistente la foc prin rărituri, prin arderea prescrisă și prin păstrarea speciilor rezistente la foc, a declarat Michelle Ward, vicepreședinte la Canfor (CFP.TO). Firma nu a fost nevoită să închidă operațiunile din cauza incendiului.

Guvernul va continua să protejeze terenurile naturale, dar practicile forestiere responsabile pot sprijini și rezistența la foc, a declarat Keean Nembhard, purtător de cuvânt al departamentului canadian de resurse naturale.

Sursa: reuters.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi