Cutremurul devastator din Turcia i-a pus în alertă pe arhitecții și constructorii din India, în special pe cei din zona Srinagar, aflată într-o zonă cu risc seismic ridicat. O modalitate de a salva vieți în cazul unei calamități naturale este reconectarea la metode vechi de arhitectură și construcție, ceea ce aduce în prim plan utilizarea lemnului, conform thehindu.com. Ei vor să promoveze la scară largă stilul „Uroosi”, un element arhitectural ce presupune înlocuirea pereților despărțitori din beton cu cei din lemn și montarea unor pereți exteriori tip obloane.
Ehtisham Qalander, directorul unei companii care a reînviat tehnicile și meșteșugurile din lemn, a văzut în scenele îngrozitoare din Turcia o oportunitate de a modifica modul de construire în Cașmir, oraș apropiat de Srinagar. El speră că oamenii se vor întoarce la modalitățile tradiționale de construcție a caselor. În ultimul an, el a construit opt clădiri cu tehnica Uroosis.
„Majoritatea tehnicilor indigene și a elementelor de construcție din Cașmir puneau accebtul pe utilitate, nu pe lux, iar Uroosi este unul dintre acestea. Stilul include stâlpi de susținere și pereți despărțitori. Arhitectul Hakim Sameer Hamdani, director de design la INTACH-Kashmir, urmărește introducerea Uroosi în Cașmir.
„Seamănă cu casele din Japonia, unde pereții din lemn sunt folosiți ca pereți despărțitori. Lemnul are capacitatea de a absorbi șocurile seismice, le poate rezista. În plus, acești pereți din lemn reduc semnificativ sarcina asupra structurii”, explică Hamdani.
Sursa:thehindu.com