DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

35 C
București
33.1 C
Sibiu
33.4 C
Suceava
33.6 C
Covasna
34.3 C
Piatra Neamț
31.9 C
Braşov
31.1 C
Bistrița
35.9 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Inedit: Iată ce cadouri primea Nicolae Ceaușescu de la activul Partidului Comunist

Recomandate

În colecțiile Muzeului Național de Istorie a României se găsesc și o serie de obiecte ce au aparținut fostului președinte comunist al României, Nicolae Ceaușescu. Aceste obiecte erau primite fie din țară, fie din străinătate, cu diverse ocazii și ele au fost păstrate în depozitele muzeului.

Vă prezentăm astăzi trei astfel de daruri, din lemn, primite de Nicolae Ceaușescu de la activul de partid din județul Covasna. Interesant e că pe unul dintre ele se află sculptat și circularul forestier, semn că zona e una cu activitate în domeniul exploatării și prelucrării lemnului.

Specialiștii muzeului ne-au pus la dispoziție descrierile tehnice ale pieselor.

Statuetă din lemn sculptat, „Pace”, autor Ferenc Veres

Lucrarea prezintă trei femei în costum popular prinse într-o horă, ținând un porumbel al păcii. În partea de jos o inscripție „Ceaușescu Pace” și semnătura artistului. Statuetă oferită lui Nicolae Ceaușescu de Comitetul Judeţean de Partid Covasna, cu ocazia aniversării zilei de naștere, ianuarie 1984.

Înălțimea 620 mm, diametru 285 mm.

Casetă de lemn sculptat

Capacul casetei este decorat cu stema – blazon a județului Covasna (brațul înarmat cu o spadă, soarele, luna între stele), decorul este completat cu motive vegetale. Laturile sunt decorate cu motive vegetale și reprezentările care alcătuiesc stema județului Covasna – turnul muzeului din Sf. Gheorghe, circularul forestier, bradul, roata dințată. La interior caseta este căptușită cu material textil plușat de culoare vișinie. Caseta este susținută de patru piciorușe în formă de labe de animale de pradă. Oferită cuplului Ceaușescu de Comitetul Judeţean de Partid Covasna, 1979.

Înălțimea 155 mm, lungime 385 mm, lățime 275 mm.

Casetă

Casetă de lemn sculptat, decorată cu motive vegetale, la interior capitonată cu pluş grena. Oferită lui Nicolae Ceaușescu de Comitetul Judeţean de Partid Covasna, octombrie 1981.

Înălțime 210 mm, lungime 460 mm, lățime 280 mm.

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi