Parlamentul European a adoptat Regulamentul care va interzice intrarea pe piața europeană a unor bunuri a căror proveniență este legată de defrișări, cum ar fi soia, uleiul de palmier, carnea de vită, cafea, cacao, porumb sau cauciuc. „Mărfurile din viața noastră de zi cu zi au contribuit, din păcate, la distrugerea pădurilor tropicale”, spun eurodeputații, mulțumiți că a fost adoptat acest Regulament. El va face obiectul unui „trialog” între Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Europei, astfel încât forma adoptată nu este cea finală și nu e stabilit deocamdată un calendar al implementării lui.
Îngrijorări ale EOS
Potrivit Asociației Europene a Forestierilor (EOS), „noul Regulament (așa cum a propus Parlamentul UE) ar face obligatoriu pentru TOATE companiile incluse în domeniul de aplicare să verifice (așa-numita „due diligence”) că bunurile vândute în UE nu au fost produse pe terenuri defrișate sau degradate oriunde în lume. Este deosebit de îngrijorătoare modificarea adoptată privind trasabilitatea „la parcelă”, care în prezent nu este fezabilă. Alarmantă, de asemenea, este definiția „degradării pădurilor”.
A fost extins, de asemenea, domeniul de aplicare al Regulamentului: Parlamentul a inclus și carnea de porc, oaie și capră, păsări de curte, porumb și cauciuc, precum și produse din cărbune și hârtie imprimată (aceasta în conformitate cu cererea industriei forestiere).
Deputații insistă, de asemenea, că bunurile nu trebuie să fi fost produse pe terenuri defrișate după 31 decembrie 2019 – cu un an mai devreme decât a propus Comisia. Membrii EOS sunt încurajați să trimită sugestii și comentarii pentru a începe imediat acțiunile noastre de advocacy către statele membre”, se arată într-un comunicat al asociației.
Grupul PPE vrea să oprească distrugerea pădurilor amazoniene
La scurt timp de la adoptarea Regulamentului, grupul PPE a anunțat că „dorește reguli clare pentru produse precum soia, uleiul de palmier, cafea și ciocolată pentru a opri distrugerea pădurilor din Amazon, America de Sud, Asia și nu numai”.
„Nici o companie europeană nu ar trebui să folosească mărfuri precum, de exemplu, ulei de palmier, cacao, soia, lemn, cafea sau cauciuc din terenuri defrișate. Dorim ca fiecare consumator european să știe dacă un baton de ciocolată, o ceașcă de cafea sau o cremă de față achiziționată dintr-un mic magazin dintr-un oraș european a contribuit sau nu la defrișare. Trebuie să începem să aplicăm concret măsuri pentru rezolvarea problemei”, spun popularii europeni.
„Între 1990 și 2020, 429 de milioane de hectare de pădure au fost tăiate în întreaga lume. Aceasta corespunde unei suprafețe mai mare decât Uniunea Europeană și este responsabilă pentru 11% din gazele cu efect de seră. Consumul Uniunii Europene este responsabil pentru aproximativ 10% din defrișarea globală a pădurilor rămase.
Pentru Grupul PPE, este esențial ca noile reguli să nu contribuie doar la protejarea pădurilor, ci și să protejeze companiile europene de pierderea locurilor de muncă și pierderea competitivității. Solicităm Comisiei Europene să verifice impactul noilor reguli, ca să nu ajungem să ne facem singuri deservicii, din dorința de a face bine.
Am merge până la a spune că, dacă nu abordăm problema defrișărilor, toate celelalte eforturi pe care le facem pe teritoriul UE pentru a reduce schimbările climatice nu sunt decât o picătură în ocean și cu siguranță nu vor duce la schimbarea pe care trebuie să o abordăm în lupta cu încălzirea globală”, a concluzionat un eurodeputat PPE.
Grupul social-democrat a salutat rezultatul votului
„Lupta împotriva defrișărilor la nivel mondial este la un moment de cotitură. Parlamentul European a dat undă verde regulamentului care interzice de pe piața europeană bunuri – precum soia, uleiul de palmier, carnea de vită, cafea, cacao, porumb sau cauciuc – a căror producție este adesea legată de defrișări. Companiile au fost avertizate: cei care ne distrug planeta nu pot intra pe piața noastră!
Acesta înseamnă un mare pas înainte, deoarece până acum – fie că a fost ciocolata de dimineață, cafeaua de după-amiaza sau mezelurile la cină – mărfurile din viața noastră de zi cu zi au contribuit, din păcate, la distrugerea pădurilor tropicale. Acest lucru nu se poate întâmpla și nu se va întâmpla în viitor. Consumatorii din UE pot fi siguri că nu au defrișări în coșul de cumpărături.
Așadar, solicităm companiilor să își urmărească produsele și să-și facă lanțurile de aprovizionare complet transparente – de la câmp până la supermarket.
Distrugerea pădurilor tropicale nu este doar un dezastru de mediu insondabil, ci și o uriașă tragedie socială. Acest lucru se datorează faptului că defrișarea pădurilor tropicale pentru cultivarea materiilor prime agricole este adesea însoțită de furtul de pământ de la comunitățile indigene. Prin această lege, pe piața europeană vor fi permise numai produsele agricole despre care importatorii pot dovedi că sunt în conformitate cu drepturile de proprietate asupra pământului ale comunităților indigene”, spun social-democrații europeni.
Grupul Renew: Un pas crucial
Cei din Grupul Reniew au transmis: „Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a făcut astăzi un pas crucial prin adoptarea a două texte esențiale pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde pentru climă, în care Renew Europe a fost foarte angajat încă de la începutul legislaturii: strategia UE pentru păduri și regulamentul privind defrișările.
„Pădurile noastre se confruntă cu mai multe provocări și așteptări ca niciodată – nu numai din cauza schimbărilor climatice. Avem nevoie de noua strategie a UE pentru păduri pentru a obține coerența politicilor la toate nivelurile, pentru a permite pădurilor să facă față acestor provocări și așteptări. Pentru a realiza, strategia trebuie să se bazeze pe principiile multifuncționalității, managementului durabil al pădurilor, proprietarilor de păduril ca piloni cheie ai implementării și pe o abordare de jos în sus pentru a reflecta unicitatea locală a tuturor pădurilor.
Mizele sunt mari, deoarece consumul european este responsabil pentru 17% din defrișările tropicale legate de mărfuri comercializate la nivel internațional, cum ar fi carnea, uleiul de palmier, soia, cafeaua și cacao.
„Pădurea, aerul, natura nu se opresc la graniță. Ei influențează întreaga lume. Suntem mulțumiți că Parlamentul European a susținut o legislație care nu numai că reduce defrișarea și degradarea terenurilor, ci și crește presiunea asupra comunității internaționale pentru a urma acest exemplu”, spun cei de la Renew.
Vincze Lóránt s-a abținut de la vot
Eurodeputatul român Vincze Lóránt s-a abținut de la votul Regulamentului. Contactat de forestmania.ro, el a detaliat motivul pentru care a ales această poziție.
„În primul rând, vorbim despre defrișări în afara Europei și nu pot să îmi exprim părerea despre ceva ce nu știu. În al doilea rând, se va crea o birocrație excesivă. Toate aceste verificări la detaliu… În al treilea rând, sunt produse necesare, oricât am dori să negăm, sunt produse care se fac doar în aceste țări care au probleme cu defrișările. Nu sunt de acord cu defrișările, bineînțeles, dar nici nu putem aplica reguli iraționale. Iar cei care pun România în acest context, au o problem cu terminologia . Defrișare înseamnă să tai arborii din pădurea tropical și să faci teren agricol. Așa ceva nu se ăntâmplă în România. Avem probleme de alt tip, dar nu acesta. Regulamentul votat desigur că e menit să intre în vigoare, dar mai sunt lucruri de discutat. Vor fi sarcini administrative de verificare a trasabilității produselor, vor fi probleme cu creșteri de prețuri… Gândiți-vă că dacă cafeaua nu mai intră pe piața UE, va intra pe alte piețe. În China, în India, unde nu sunt reglementări atât de stricte. Nu spun să nu reglementăm… Va urma o negociere, cee ace avem acum nu este un text final”, ne-a declarat Vincze Lóránt.
Detalii despre poziția EOS, AICI.