Inventatorul Iuliean Horneț are soluția pentru încălzire și energie: să peletizăm tot ce se poate

9
8865

Mulți români au auzit de Iuliean Horneț, fost cadru militar devenit inventator, producător de centrale termice pe bază de biomasă și de instalații de piroliză. Produsele sale – centralele termice – se găsesc azi în toată România. Fie că vorbim de persoane private, fie instituții publice sau lăcașuri de cult.

Ce face, mai exact?

Ecohornet e o companie specializată în fabricarea de echipamente performante pentru producerea energiei termice cu peleți produși din orice biomasă, respectiv sub-produse și resturi organice din agricultură, zootehnie, silvicultură, industrie, plante energetice, deșeuri biodegradabile municipale și industriale.

De asemenea, firma procesează deșeuri organice  prin piroliză pentru producerea de energie electrică, termică în cogenerare și de bio gaz, bio-oil, biochar.

„Firma noastră dezvoltă procese optimizate de conversie a energiei și transfer de căldură pentru a utiliza diverse tipuri de agent termic: apă caldă, apă supraîncălzită, aer cald, aer supraîncălzit, abur, radiație termică, ulei diatermic. Diversitatea de modele și gama largă de fluxuri termice asigurate de echipamentele ecoHORNET  acoperă cerințele de energie termică pentru sectoarele rezidențial, agricol, industrial. Echipamentele pot fi ușor integrate în sisteme de cogenerare și trigenerare”, ne-a explicat Iuliean Horneț.

Iuliean Horneț spune că România putea fi independentă energetic complet de ani de zile, doar că nu se dorește acest lucru. După părerea sa, putem produce peleți din lemn, din deșeuri menajere sau plastic, iar prin piroliză putem produce biodiesel, biochar pentru fertilizarea solului sau chiar motorină obținută din plastic ars la temperaturi de peste 1.000 de grade.

„Biomasa este considerată energie verde, pentru că la o umiditate de 10% a biomasei, poluarea este de 0,09 tone/ megawattul produs, față de 0,229 la gaz sau 0,414 la cărbune. Ce îmi aud astăzi urechile, că Uniunea Europeană trece gazul pe energie verde… Lumea a luat-o razna”, spune Iulian Horneț, pentru forestmania.ro.

În 2008, Iuliean Horneț a produs cel mai performant arzător, cu peleți din lemn, în care temperatura ajunge la peste 1.250 de grade, eliminându-se complet fenomenul de formare a dioxinelor și deci toți factorii cancerigeni.

„Este cel mai eficient arzător din lume astăzi. Și nu doar pe peleți din lemn. Am renunțat total, în 2011, la peleții din lemn și am trecut la biomasa peletizată”, explică el.

Motorină obținută din plastic

„Practic, din orice deșeu produc, pot să fac energie. Prin piroliză. Este un echipament pe care l-am creat și care poate primi toate deșeurile solide și lichide ale planetei – nămol, cărbune, cauciuc, ulei uzat, plastic. Toate pot trece prin piroliză, până la 900 de grade în reactor, și obținem niște produse fantastice, pe care putem să le folosim. Biomasa și nămolul de epurare ridicate la temperaturi de până la 180  de grade duc la obținerea biochar-ului, singurul care ne mai poate salva de la deșertificare. El reface fertilitatea. Din cauciuc și plastic se poate face motorină, România e plină de deșeuri, de cauciucuri… V-am găsit soluția!”, spune Horneț.

El numește instalația de piroliză „Sanitarul planetar”, pentru că e singurul procedeu care ne poate scăpa de tot ce înseamnă deșeu.

Toate ideile, invențiile, produsele sale există de ani de zile pe mesele factorilor politici români. Ignorate.

Modelul Honduras

Una dintre supărările lui Iuliean Horneț este risipa generalizată și lipsa de interes față de reciclare. El ne-a vorbit despre ceea ce numește „modelul Honduras”.

„În Honduras oamenii sunt scoși să toaleteze pădurile. Și copiii. Scot tot, fiecare băț, fiecare creangă. La ei în pădure este vara gazon. Fac peleți. Și astfel curăță pădurea și o lasă sănătoasă, pentru că povestea asta cu lăsatul lemnului în pădure că e bine, e falsă. Uitați-vă în Canada, care nu a scos nimic și au sute de mii de hectare bolnave de la nu știu ce gândac. Au fost aici cei de la Shell care dețin păduri acolo, să le dau piroliză pentru a valorifica acel lemn mort, pentru că au o pagubă uriașă. Noi trebuie să ne păstrăm aceste păduri, acești plămâni ai planetei, și să sădim arbori peste tot și să cosim toate uscăturile care sunt. Trebuie să curățăm tot și să peletizăm. România are marea șansă că are tehnologia aici, a mea. Marea neșansă e că nu are cine să decidă. Azi România era independentă energetic dacă începeam acum cinci ani. Dar noi nu avem politicieni, România nu este guvernată de 30 de ani”.

Lemnul e o capodoperă

Iuliean Horneț consideră că lemnul trebuie valorificat superior și se opune ideii de a fi folosit pentru foc.

„Lemnul e… o capodoperă. Îl folosim să facem din el viori, chitări, case. Să facem case frumoase, să îl folosim astfel încât să beneficiem de frumusețea și rezistența lui. Nu să îl ardem! Pădurile ne dau suficiente resturi ca să facem peleți și să îi ardem. Dar numai centralele pe care le produc eu pot să ardă așa ceva. Ceilalți ard rumegușul curat. Mai sunt unii care adună câte ceva să facă bricheți, dar brichetele au o eficiență de până la 27%. Le bagi în teracotă, au 17%. În centrale mai performante te duci la 60, 65%. Ceea ce fac eu înseamnă frunze, crengi și toate deșeurile organice peletizate cu un randament de 94%. Energie verde! Pentru că vorbim despre temperaturi fără poluare. Restul e ceea ce numesc energie primitivă”.

9 COMENTARII

 1. Pentru încălzirea locuinței , unde se pot cumpăra astfel de tehnologii și cam un preț estimativ , se poate ? Mulțumesc !

 2. D oresc o astfel de centrala de apartament daca exista
  Inteleg ca nu exista de apartament.cate apartamente trebuie sa cumpere o asyfel de centrala?

 3. Meritați laude pentru aceste invenții câte ne pot oferi independenta energetica și pot ajuta familiile sa aibă in propriile gospodarii energie termica și electrica la preturi f.mici, ceea ce este extraordinar. Va urez mult succes în demersurile pe care le faceți ptr implementarea nationala a acestor tehnologii. Sunt f.interesat sa procur pentru casa mea ( 125 mp utili) o astfel de centrala cu biomasa paletizat ca să scap de coșmarul facturilor gigantice la gaz și curent. Va rog mult sa-mi spuneți cu cine trebuie sa iau legătura . Va mulțumesc anticipat.

 4. Interesant , multa sanatate si succes pentru OAMENII de calitate , care se implica in gasirea modalitatilor de rezolvare a problemelor si care nu se vaicaresc ca marea majoritate.

 5. Sunt interesata sa folosesc ac tehnologie cu care rezolvam 2 crize majore: deseurile care ne sufoca si energia pe care unii smecheri au grija sa nu o mai avem; daca guvernantii nostrii, niste incompetenti si tradatori de tara nu vor sa faca nimic poate putem noi, oamenii de rand sa facem ceva sa folosim inventiile dv. ; haideti sa vedem cati ne putem aduna, in ce zone stam, ce solutii avem; as vrea sa stiu de la A la Z ce inseamna tot ac proces; cum ma pot informa in detaliu?

 6. Aș dori să știu cum pot achiziționa o presa pentru peleți și dece am nevoie pentru a o putea face functionala si rentabilă.
  Cu stimă
  Ovidiu Gavra
  tel 0744/297329

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.