A fost Ziua Națională a Contabilului Român. ASFOR și-a felicitat partenerii

0
719

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a fost prezentă, ieri, la Buzău, la evenimentul organizat de CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), cu ocazia Zilei Naționale a Contabililui Român. Ing. Viorel Mărgineanu a transmis mesajul Asociației.

„Asociația Forestierilor din România – ASFOR vă urează, de Ziua Națională a Contabilului Român 2022, să aveți putere de muncă, claritatea în gândire și răbdare cu colaboratorii dumneavoastră, printre care ne numărăm și noi.

De-a lungul timpului, încă de la revenirea la valorificarea resurselor de lemn ale pădurii în sistem privat după anul 1990 și înființarea ASFOR, în anul 1994, membrii noștri care activează în domeniul exploatărilor forestiere și prelucrării primare a lemnului au apelat și s-au sprijinit în multe rânduri pe expertiza membrilor dumneavoastră. Pentru înțelegerea pe care ați manifestat-o și dorința de a ne ajuta în lămurirea hățișului legislativ în care ne desfășurăm cu toții activitatea, vă mulțumim și vă dorim la mulți ani!”.

„Pe lângă oamenii cifrelor, la eveniment au fost invitați și reprezentanți ai breslelor colaboratoare, dar și prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, el însuși contabil. Evenimentul de ieri a reprezentat și un prilej de a recunoaște rezultatele experților contabili și contabililor autorizați obținute în anul anterior, în cadrul Topului local al membrilor CECCAR. Astfel, merituoșii breslei au fost premiați”, a detaliat, pentru forestmania.ro, Viorel Mărgineanu.

Filiala buzoiană a C.E.C.C.A.R. a luat fiinţă în anul 1993, iar de la un an la altul, numărul membrilor a crescut.

Profesionistul contabil deține multiple roluri într-o companie. În plus față de activitatea de bază, el poate fi și analist, poate estima și anticipa riscuri și oportunități. Nu de puține ori, îndeplinește și rolul de confident… Ajută și conferă siguranță antreprenorilor, contribuind la sustenabilitatea și reziliența businessului.

Consiliul Superior al CECCAR a transmis de asemenea un mesaj ce cuprinde și un scurt istoric al organizației. Merită citit:

„La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I aproba, prin Decret Regal, Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili, textul actului normativ fiind contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al muncii și ocrotirilor sociale. Oamenii politici, înflăcărați de patriotismul acelor vremuri, au înțeles importanța existenței unor liber-profesioniști care să sprijine antreprenorii din România în dezvoltarea unor afaceri prospere și care să contribuie la asigurarea procedurilor judiciare echitabile prin expertizele judiciare. Astfel, CECCAR devenea parte a infrastructurii instituționale care a constituit fundația construcției României moderne.

Istoria însă nu a fost blândă cu profesia contabilă reglementată, cu liber-profesioniștii care o practică și cu organismul profesional care o gestionează. După anii de glorie ai perioadei interbelice, care au certificat justețea deciziei reglementării profesiei contabile și rolul important în modernizarea României a liber-profesioniștilor contabili atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al sistemului judiciar, a urmat perioada comunistă în care statul de drept nu mai avea valoare.

După naționalizarea principalelor mijloace de producție în anul 1948, preluarea de către stat a gestionării majorității activității economice și a gestionării profesiei contabile, a urmat, în anul 1951 – la treizeci de ani de la creare –, desființarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili. Experții contabili au fost trecuți în subordinea directă a statului. Aceștia și-au continuat activitatea în zona expertizei contabile judiciare și în perioada de după 1951, fiindu-le însă afectată independența profesională, fapt care însă nu contravenea principiilor promovate de statul totalitar.

În anul 1994, în noul context politic stabilit prin Revoluția de la 1989, prin OG nr. 65 a fost reînființat CECCAR. Experții contabili aflați la acel moment în subordinea Ministerului Finanțelor au fost fondatorii corpului profesional, constituind filialele Corpului, recăpătându-și, astfel, statutul de liber-profesioniști. Această reorganizare într-un corp profesional autonom era impusă de necesitatea asigurării independenței profesionale a expertului contabil, în contextul trecerii la economia de piață și reintroducerii unui sistem judiciar specific societăților democratice.

Prezentul însă este la fel de onorant, recunoașterea tradiției, prestigiului și performanței profesiei contabile reglementate din România fiind certificată prin prezența membrilor CECCAR în structurile de conducere, dar și în comitetele și grupele tehnice de lucru ale unor organizații profesionale reprezentative la nivel european și mondial în domeniul contabil-fiscal –  Accountancy Europe, ETAF, IFAC etc.

Preocuparea continuă a CECCAR pentru dezvoltarea profesiei contabile a avut ca o consecință directă dezvoltarea corpului profesional. Acesta a devenit în prezent cel mai mare corp profesional din România, cu reprezentare națională, în fiecare reședință de județ și în municipiul București.

Contextul socio-economic și politic actual a adus noi provocări profesiei contabile și corpului profesional – CECCAR. Profesia contabilă din România, rezonând cu cea de la nivel mondial, s-a reinventat, adaptându-se continuu la modelele de afaceri bazate pe cei trei piloni care asigură competitivitatea, respectiv: tehnologia, globalizarea și sustenabilitatea.

Valoarea profesiei contabile pentru societate, pentru România se bazează pe faptul că aceasta are responsabilitatea etică de a acționa în interes public și de a-și deservi clienții cu profesionalism. Aceasta însă nu se poate realiza fără asigurarea independenței exercitării profesiei și a autonomiei acesteia. Tocmai de aceea CECCAR, reprezentantul celor peste 35.000 de liber-profesioniștii contabili, va milita pentru aceste valori esențiale și va sancționa orice tentativă prin care acestea pot fi afectate”.

Sursa: ASFOR, CECCAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.