DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

11.4 C
București
8.1 C
Sibiu
7.5 C
Suceava
5.7 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.3 C
Bistrița
7.3 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, octombrie 16, 2024

Laboratorul de Biometrie Forestieră al USV intră „pe piață”! Oferă servicii de top

Recomandate

Cel mai mare laborator de cercetare în domeniile dendrocronologiei, anatomiei lemnului și inventarierilor forestiere din România (și printre cele mai reprezentative din Europa) a decis să își ofere serviciile și în afara cadrului universitar și de cercetare. Cei de la Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură din Suceava și-au făcut propriul site unde sunt disponibile serviciile pe care le prestează: datare dendrocronologică, identificare de specii lemnoase, măsurarea a diferiți parametri ai inelului anual, identificarea gradului de degradare internă a trunchiului arborilor sau măsurarea densității lemnului.

Pentru fiecare tip de consultanță sau serviciu, cei de la laborator nu au costuri standard, ci personalizate, care se discută cu clienții și se stabilesc în funcție de mai mulți parametri.

Laboratorul funcționează în cadrul facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și este axat, în principal, pe cercetare. Cu toate acestea, echipa are nevoie de venituri suplimentare, fie pentru echipamente, fie pentru a aduce noi colaboratori de top. Este motivul pentru care au decis să intre pe piață și să își ofere serviciile.

Oricum, instituția dispune de cele mai moderne echipamente și soluții informatice necesare activităților de cercetare. Echipa este caracterizată prin dinamică și implicare, fiind alcătuită atât din cadre didactice cu experiență în cercetarea silvică, cât și din doctoranzi, masteranzi și studenți din ciclul de licență. Nu mai vorbim despre baza de date complexă de care dispun, care cuprinde: rețele de serii dendrocronologice pentru Fagus sylvatica, Quercus sp., Abies alba, Pinus cembra, Picea abies și Larix decidua; rețele de suprafețe de probă permanente în cele mai reprezentative păduri virgine; serii de referință pentru datări dendrocronologice; un xylobium cu toate speciile de arbori și arbuști din Europa Centrală și de Est, cu descriere macro și microscopică.

Universitatea „Ștefan cel Mare” a făcut eforturi mari și constante pentru a le asigura celor de la Laborator toate condițiile pentru a face performanță. Dotările sunt similare cu cele din Occident și înseamnă nu doar echipamente de interior, ci și de teren. De exemplu, au un laborator auto, drone, tomograf pentru arbori sau o mulțime de motofierăstraie de diverse dimensiuni.

Un exemplu de beneficiar pentru aceste servicii ar fi administrațiile locale: ele pot afla dacă arborii de pe spațiul public, din locurile de joacă, de lângă monumente istorice etc sunt putrezi sau nu, dacă pot deveni un pericol pentru cetățeni sau clădiri. Și atunci echipa de la Laborator poate da un răspuns precis.

Detalii: biometrie.usv.ro

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi