Clusterul Pro-nZEB organizează în aceste zile, la Iași, evenimentul „Săptămâna nZEB” (unde nZEB înseamnă clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero) și unde sunt prezenți cei din construcții, cei cu soluții tehnice de încălzire, de structuri, ferestre etc. Unul dintre expozanți este Litarh – case din lemn. Vedeta este casa din lemn produsă de compania lor din Suceava.
Iată anunțul organizatorilor:
„Vă așteptăm mâine, sâmbătă 2 iulie, la orele 10 nupreadimineață
la o vizită de casă.
E certificată low-Energy de către Passivhaus Institut.
Litarh Case de Lemn au lucrat structura de timberframe. Minuțioși, dedicați, vor fi mâine cu noi pe șantier pentru a vă răspunde la cele multe întrebări pe care știm că le aveți legate de această soluție structurală.
E o casă parter, de 120mp pe cca 900mp teren. A fost prima noastră casă pe lemn. Am avut emoții. Așa că ne-am pregătit cât mai riguros la concept și am gândit-o modular. Povestim mâine mai pe larg.
Va fi și Marius Soflete cu noi pentru explicarea provocărilor structurale”.
Despre Litarh și casele lor am scris și noi, AICI.
Despre organizatorii evenimentului
„nZEB” vine din limba engleză – nearly zero-energy buildings – și se traduce prin „clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero”.
Clusterul Pro-nZEB, cel care organizează evenimentul de la Iași, este o asociatie non profit, înființată la începutul anului 2016, cu scopul de a promova conceptul de clădire cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) în România, în vederea reducerii până la eliminare a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de utilizarea clădirilor, urmărindu-se dezvoltarea cercetării orientate către piață în domeniul clădirilor eficiente energetic din România.
Principalele obiective urmărite se referă la promovarea de produse și soluții tehnologice competitive destinate clădirilor noi și existente, care să conducă la penetrarea pe piața construcțiilor din România a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero cu privire la construirea, exploatarea și postutilizarea acestora.
În acest context, se urmărește sprijinirea colaborării între actorii cheie din piața construcțiilor, organizații de cercetare-dezvoltare și de învățământ reprezentative, autorități publice, asociații profesionale și alte organizaţii având rol de catalizator, în scopul creării şi perfecţionării relaţiilor de colaborare pentru dezvoltarea și implementarea conceptului nZEB în România.
Așadar, dacă sunteți aproape de Iași, merită să mergeți la evenimentul organizat de asociație și să vedeți cum arată o casă cu un consum minim de energie și să vedeți ce spun specialiștii. Vom reveni și noi cu detalii.
Locuințele nZEB, în opinia mea, reprezintă cu adevărat viitorul în domeniul construcțiilor, integrând inovația cu sensibilitatea față de mediu. Este remarcabilă eficiența cu care acestea folosesc resursele naturale și tehnologia pentru a asigura un trai confortabil, fără a diminua standardele de viață la care suntem obișnuiți. În contextul actualelor discuții despre sustenabilitate, nu putem să trecem cu vederea relevanța tehnologiilor regenerabile, cum ar fi sistemele fotovoltaice, în cadrul acestei abordări. Acestea oferă o contribuție semnificativă, îndeplinind cerințele de energie pentru locuințele nZEB într-un mod care respectă mediul.