ITM Caraș-Severin controlează parchetele forestiere

0
600

Pe parcursul trimestrelor III și IV din anul 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin desfăşoară acţiuni de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, informează Radio Reșița.

Obiectivele urmărite sunt:

  • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră din punct de vedere al necesității respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă și luarea tuturor măsurilor necesare pentru a preveni producerea accidentelor de muncă;
  • diminuarea consecințelor sociale și economice negative care rezultă din încălcarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de exploatare forestieră, precum și activități de transport tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere;
  • eliminarea neconformităților identificate în domeniul sănătății și securității în muncă în activitățile specifice angajatorilor din domeniul amintit.

Grupul ţintă al acţiunii de control îl reprezintă agenții economici care efectuează activități de exploatare forestieră și transport tehnologic al masei lemnoase.

În domeniile de activitate sivicultură și exploatare forestieră se constată că numărul de accidente de muncă se menține ridicat, lucrătorii implicați în activitățile din parchetele forestiere sunt expuși continuu la o multitudine de riscuri profesionale, unii suferind în urma accidentelor de cele mai multe ori cu implicații deosebit de grave. Suferința pricinuită în urma evenimentelor mortale sau cu incapacitate temporară de muncă se extinde în mare măsură și la nivelul familiilor acestora. Raportat la județul Caraș-Severin, în anul 2021 s-au înregistrat 14 accidentați (din care 9 cazuri de deces și 5 cazuri de incapacitate temporară de muncă) în domeniul de activitate silvicultură și exploatare forestieră.

Sursa: Radio Reșița

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.