Timiș: 10 din cele 99 de localități din județ au identificat terenuri pentru perdele forestiere

0
392

Zece din cele 99 de localități ale județului Timiș, între care orașele Ciacova și Gătaia, au identificat terenuri disponibile pentru realizarea de perdele forestiere. În județ există acum una singură care datează de acum 8 ani și care se află în zona Hergheliei de la Izvin, anunță Express de Banat.

Cele 10 localități care au găsit locurile în care aceste perdele forestiere pot fi amenajate sunt: Ciacova, Gătaia, Biled, Cărpiniș, Cenad, Checea, Comloșu Mare, Gottlob, Peciu Nou și Periam. Terenurile identificate au suprafețe care pornesc de la 2 hectare, altele – ajung până la 80 de hectare.

„Următoarea etapă este o întâlnire cu primarii acestor UAT-uri, urmând ca ei să ne aducă localizarea exactă a terenurilor identificate pentru a le verifica. Ne vom uita cu maximă atenție să nu fie vorba de vreo arie protejată, astfel încât acolo să nu putem realiza împăduririle, după care urmează procedurile legale: hotărâri de consiliu local, sprijinul care vine de la Garda Forestieră pentru realizarea împăduririlor și împădurirea efectivă. Aceste perdele vor fi realizate prin fonduri guvernamentale de către Garda Forestieră Timiș.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

În Timiș există acum o singură perdea forestieră care se află în dreapta drumului național care vine de la Lugoj la Timișoara, în dreptul localității Izvin. Cei de la DRDP Timișoara au cerut înființarea de astfel de perdele de protecție pe aproximativ 130 de km, de-a lungul drumurilor naționale care traversează județul. Perdelele forestiere trebuie realizate, conform legii, pentru toate segmentele de infrastructură rutieră intens tranzitate și sunt menite să protejeze şoselele de înzăpeziri, să fie o barieră împotriva poluării şi a zgomotului generat de trafic. Specialiștii de la Direcția Silvică spun că o fâșie de pădure de 30 m, trasată de-a lungul drumului, poate reduce zgomotul produs de mașini cu peste 10%.

Sursa: expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.