Muncă, dedicare și sacrificii… Pajiștea Petricani se poate lăuda cu numeroși oameni care-i poartă de grijă, oameni care, sâmbăta trecută, la -2 grade Celsius, s-au ridicat de pe fotolii, de la călduț, și s-au adunat pentru a face un bine comun.
Asociația Parcul Natural Văcărești au colaborat cu rangerii urbani veniți din toate colțurile capitalei, care indiferent de vârstă, nu au ezitat să participe la aceste activități atât de necesare.
Au demonstrat că se poate, se poate de făcut bine și cu sens.
„Am revenit pe Pajiștea Petricani cu inimile încălzite de dorința de a ocroti acest loc unde natura se strecoară printre betoanele orașului.”, scrie Asociația în cadrul unei postări publicate pe o rețea de socializare
Postarea era însoțită și de câteva imagini care, pe lângă efortul depus, au transmis multă emoție – puterea comunității face minuni.
Vremea absolut neprietenoasă nu i-a împiedicat să-și ducă planul la bun sfârșit, scopul principal fiind cel de a pregăti pajiștea pentru anotimpul care se apropie – primăvara, perioada în care zona va fi verde și primitoare.
Acțiunile întreprinse
Conform informațiilor din postare, echipa formată a reușit să construiască refugii pentru reptile și amfibieni, folosind pietre. Cei mai mici dintre participanți au fost foarte entuziasmați de aceste adăposturi. De asemenea, muncind împreună, au îndepărtat trunchiurile copacilor doborâți de vânt, care creau dificultăți în a parcurge potecile.
„Lemnul mort adus pe pajiște va deveni cămin pentru insecte și hrană pentru sol.”, menționează aceștia
Desigur, activitățile nu s-au oprit aici, echipa reușind să monteze cuiburi pentru păsări, să adune deșeurile lăsate de vizitatorii neglijenți și să curețe panourile informative, pentru a fi disponibile viitoarelor tururi ghidate.
Implicare acestora va fi răsplătită prin frumusețea pajiștii, care va putea fi admirată în curând, când soarele va fi mult mai prezent pe cer.
„Să nu uităm: fiecare gest mic contează, iar orice faptă bună lăsată în urmă poate transforma orice colț de natură într-unul mai frumos, mai curat și mai sănătos.”, mai scrie Asociația Parcul Natural Văcărești.
Afirmație cu care rezonăm extrem de mult.
„Omul care mută un munte începe prin a muta pietre mici.” – Confucius
Orice acțiune care poate contribui la bunăstarea mediului nu este altceva decât un pas înainte. Poate vi se pare nesemnificativă contribuția pe care o faceți, colectând deșeuri sau renunțând la obiceiuri nocive – precum cel de a incendia frunzele după curățenia de primăvară, însă toate acestea reprezintă începuturi promițătoare.
Omul este interconectat cu natura.
