Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat ieri că 15 puncte de frontieră vor fi valabile pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/bunuri second-hand.
Ordinul este semnat atât de ministrul Mediului, cât și de cel al Afacerilor Interne și deocamdată este pus în Transparență decizională, cu alte cuvinte cei interesați pot aduce modificări.
Iată care sunt cele 15 puncte:
1. Giurgiu, judeţul Giurgiu – rutier, feroviar şi portuar;
2. Calafat, judeţul Dolj – rutier, feroviar şi portuar;
3. Curtici, judeţul Arad – feroviar;
4. Nădlac, judeţul Arad – rutier;
5. Nădlac II, judeţul Arad – rutier;
6. Borş II, judeţul Bihor – rutier;
7. Petea, judeţul Satu Mare – rutier;
8. Stamora – Moraviţa, judeţul Timiş – rutier şi feroviar;
9. Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi – portuar;
10. Halmeu, judeţul Satu Mare – feroviar;
11. Albiţa, judeţul Vaslui – rutier;
12. Galaţi, judeţul Galaţi – portuar;
13. Siret, judeţul Suceava – rutier;
14. Cernavodă, judeţul Constanţa – portuar;
15. Constanţa – Sud (Agigea), judeţul Constanţa.
Ordinul a fost creat pentru a ţine sub control importul de deşeuri, astfel că toate transporturile care intră în țară trebuie să fie înregistrate într-un registru electronic pentru ca deșeurile să nu fie pierdute pe traseu sau aruncate pe câmp.
Guvernul vrea să limiteze intrarea în țară a acestor transporturi, având în vedere că în 2021 au fost sesizate 513 infracțiuni în domeniul importului de deșeuri și a fost oprită la graniță o cantitatea de aproape 15.000 de tone de deșeuri amestecate. Între acestea, au existat 81.000 de litri de substanțe și deșeuri periculoase, precum și 147 de kg de mercur.
Mai mult, nu este exclus ca Ministerul Mediului să creeze o aplicație tip SUMAL și pentru acest gen de activitate, astfel încât să poată fi urmărite traseele celor care transportă deșeuri.
Ministrul Afacerilor Interne anunță că inițiativa legislativă reprezintă un demers legitim și necesar în efortul național de combatere, în sistem integrat, a transportului și introducerii ilegale a deșeurilor pe teritoriul național, arătând că rolul instituțiilor implicate este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată.
„Pentru a reduce cât mai mult, până la eradicare, acest fenomen sunt necesare măsuri de întărire a controalelor la frontieră, în vederea prevenirii și combaterii introducerii ilegale în țară a unor substanțe periculoase și deșeuri, precum și utilizarea unor instrumente performate de monitorizare pe întreg lanțul de gestionare a deșeurilor. Obiectivul nostru este să prevenim ca România să ajungă groapa de gunoi a Europei”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.
Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/ propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării, la Garda Nationala de Mediu – Comisariatul General
Persoana de contact:
Coaje Nicolae Cristian, email: coajeni@gnm.ro;
Guran Florin Cristian, email: florin.guran@gnm.ro.
Sursa: Ministerul Mediului