DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

28.3 C
București
21.3 C
Sibiu
21.2 C
Suceava
22.7 C
Covasna
20.1 C
Piatra Neamț
20.7 C
Braşov
20.4 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iunie 21, 2024

Un an de SUMAL 2.0: Masa lemnoasă exploatată, la fel ca în 2020

Recomandate

Ministrul Mediului a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, date statistice la împlinirea unui an de la implementarea sistemului de trasabilitate a masei lemnoase SUMAL 2.0. La conferința de presă a luat parte și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ministrul a anunțat o serie de cifre:

  • Peste 6,8 milioane de interogări în aplicația „Inspectorul Pădurii” (posibilitatea cetățenilor de a verifica transporturilor de lemne).
  • SUMAL Ocol Silvic – peste 15.000 de utilizatori
  • Peste 70.000 de persoane care utilizează zilnic SUMAL 2.0
  • 5.178.265 – total avize emise
  • Masa lemnoasă exploatată în 2021 în baza actelor de punere în valoare – 19 milioane de metri cubi (18,7 în 2020).

SUMAL 2.0 va suferi câteva modificări

Ministrul a anunțat și că se pregătesc anumite schimbări în sistem. „Vorbim despre noi funcționalități: interzicerea transportului pe timp de noapte și autorizarea celor care transportă peste 20 de metri cubi”.

Ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat numărul infracțiunilor constatate de cei din subordinea sa, în urma acțiunilor din teren. Astfel, comparativ cu 2020, în 2021 au crescut trei indicatori:

  • Creșterea cu 46% a numărului de infracțiuni constatate (peste 12.000 comparativ cu 8.400 în 2020)
  • Creșterea cu 40% a dosarelor penale înregistrate (peste 11.600 față de 8.300 în 2020)
  • Creșterea cu 47% a dosarelor soluționate (peste 6.500 față de 4.400 în anul 2020).

Întrebat câte dosare penale s-au soluționat și în ce fel, Lucian Bode a răspuns: „Ministerul de Interne nu face analiza activității Parchetului”.

Lucian Bode a mai anunțat că se află în lucru peste 23.500 de dosare penale pentru infracțiuni la regimul silvic. Tot în anul 2021 au fost aplicate 11.200 de sancțiuni contravenționale, de peste 15 milioane de lei.

Și forestmania.ro a adresat două întrebări ministrului Afacerilor Interne. 1. Există un clasament la nivelul Ministerului Afacerilor Interne privind infracțiunile, ca să le putem plasa pe cele la regimul silvic comparativ – de exemplu – cu cele de trafic de droguri sau de carne vie? Și 2. Există același sprijin din partea societății civile și pentru acel gen de infracțiuni (trafic de carne vie etc)? Ministrul a răspuns că nu au un astfel de clasament, și că anul trecut au fost peste 800.000 de acțiuni, din care „câteva mii” au fost cele legate de regimul silvic. Cât despre societatea civilă, Lucian Bode a transmis că face apel la cetățeni să fie deschiși și să apeleze la angajații MAI și pe alte paliere, nu doar pe cel de mediu.

„Dacă ne uităm la ce traume provoacă în societate acest gen de infracțiuni, este, credem, destul de important și îi acordăm importanța cuvenită. Este o problematică atât de actuală și cu impact enorm în societate. Protejarea și integritatea fondului forestier național reprezintă linii prioritate de acțiune pentru Guvernul României”, a mai punctat Lucian Bode.

În premieră, ministrul a declarat că a dezvoltat o relație specială cu activistul de mediu Daniel Bodnar. „S-a creat o legătură pe care nu v-o puteți imagina, cu Daniel, spun public pentru prima dată acest lucru, țin personal legătura cu el, pe multe aspecte. Este un exemplu cum înțelege ministerul să colaboreze cu oameni care sunt dispuși să sprijine demersurile noastre”.

Gelu Puiu: „Un moment memorabil”

Trebuie precizat că cel care a gestionat implementarea SUMAL 2.0 a fost Gelu Puiu, la vremea aceea secretar de stat în Ministerul Mediului.

De altfel, el a și amintit acest moment din 2021, pe contul său de Facebook: „În urmă cu un an implementam sistemul SUMAL 2.0. A fost un moment memorabil. O întreaga echipă a lucrat continuu pentru ca totul să funcționeze fără sincope, iar activitatea sistemului silvic să nu se blocheze. Totul s-a redus la un click, urmărim „traseul lemnului”, vedem stocurile materialelor din depozite, raportările sunt mult simplificate, totul este on-line. Au urmat săptămâni întregi în care am îmbunătățit sistemul, care acum este apreciat la nivelul Uniunii Europene. Mulțumesc specialiștilor STS, precum și tuturor celor care și-au adus aportul ca SUMAL 2.0 să devină operațional, dar și jurnaliștilor pentru interesul acordat”.

Puteți consulta datele transmise de Ministerul Mediului la una an de SUMAL 2.0 descărcând fișierul de mai jos:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi