DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

26.1 C
București
20.2 C
Sibiu
21.1 C
Suceava
21.6 C
Covasna
21.4 C
Piatra Neamț
17.4 C
Braşov
21.6 C
Bistrița
24.8 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, iulie 19, 2024

Ministrul Mediului: „Unii vor să creeze artificial și intenționat impresia că avem o criză de lemn”

Recomandate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat astăzi, într-o conferință de presă organizată la sediul ministerului, că nu se poate vorbi despre o criză a lemnului în România. El a răspuns la întrebarea forestmania.ro: din moment ce volumul de lemn recoltat în 2020 și 2021 este aproape același, de ce se vorbește despre o „criză”?

„De ce spun unii că este o criză? Pentru că unii vor să creeze artificial și intenționat impresia că suntem într-o criză pe resursa lemn. Interesul lor a fost de la bun început să torpileze implementarea SUMAL. Interesul celor care nu vor ca masa lemnoasă exploatată ilegal să se reducă an de an  este să nu existe sisteme de control eficiente, trasabilitate. Pentru că, recunosc ei, în mod public, că prețurile au crescut probabil pentru că s-a redus mult masa lemnoasă exploatată nelegal și presiunea pe prețul masei legal exploatate a crescut. Este intenția lor clară de a genera instabilitate pe această piață. Afectează din păcate multe companii care produc plus valoare. Exploatarea legală și durabilă a pădurilor și a masei lemnoase trebuie să existe și în România și în celelalte state membre. Nu vom renunța niciodată la această resursă regenerabilă. Obiectivul nostru este ca această activitate să se desfășoare legal. Și exploatarea să fie durabilă”, a subliniat ministrul.

Pe de altă parte, el a precizat că nu e niciun secret faptul că și între SUA și Canada există o dispută pe resursa lemn, în timp ce și China își caută locul pe piața europeană. „România exportă masă lemnoasă, dar importăm în același timp și importul e mai mare decât exportul”, a mai subliniat Tánczos Barna.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi