DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

8.5 C
București
6.2 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
0.5 C
Covasna
1.8 C
Piatra Neamț
3 C
Braşov
3 C
Bistrița
5.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, ianuarie 23, 2025

Ministerul Mediului pregătește compensații și pentru primăriile care au păduri: 740 de lei pe hectar T1

Recomandate

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că e în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern prin care, pentru prima dată, vor fi acordate compensații și primăriilor care dețin fond forestier în zone protejate.

„Dezvoltăm un nou program de sprijin pentru a compensa proprietarii de păduri protejate pentru următorii cinci ani. Vom continua să acordăm subvenții proprietarilor privați, dar în plus, municipalitățile vor primi și ele compensații. Subvenționarea municipalităților a devenit posibilă anul acesta, după ce în decembrie a fost aprobat noul regulament UE privind subvențiile de stat. România a cerut în repetate rânduri ridicarea acestei restricții, întrucât autoritățile locale pierd și ele venituri din cauza interdicțiilor de exploatare forestieră și a restricțiilor asupra pădurilor protejate. Noul sistem de sprijin va fi finalizat în următoarele săptămâni și am încredere că va primi cât mai curând avizul Comisiei Europene”, a declarat Tánczos Barna.

În programul de subvenții pentru perioada 2023-2027, sistemul de reguli utilizat pentru calcularea nivelului de compensare nu se va modifica. De exemplu, proprietarii de păduri special protejate pot primi o subvenție de 740 de lei pe hectar.

Concret, vorbim despre suprafețe consistente: aproximativ 65.000 de hectare în T1 și circa 370.000 mii de hectare T2.

Ministrul a mai anunțat că pregătește și un program special de sprijin pentru pădurile protejate Natura 2000. „Anul acesta am alocat 184 de milioane de lei pentru păduri în bugetul Ministerului Mediului. În același timp, este un mare pas înainte faptul că am inclus și compensarea pentru restricțiile asupra zonelor Natura 2000 ca angajament de plată. Dezvoltăm un sistem de compensare care nu s-a mai văzut până acum în România”, a subliniat el.

Șeful ministerului a mai informat că proprietarii de păduri vor primi toate despăgubirile pentru anul trecut. „Anul trecut am plătit peste 230 de milioane de lei pentru păduri, iar acum am aprobat transferul a încă 33 de milioane de lei, cu care plătim toate subvențiile legitime. În acest fel, oferim posibilități de planificare și securitate proprietarilor de pădure”, a subliniat Tánczos Barna.

Anul trecut, Ministerul Mediului a plătit 230,6 milioane de lei subvenții pentru păduri. Din această sumă, 167,9 milioane lei reprezintă compensații pentru pădurile protejate (clasificare T2) și înalt protejate (clasificare T1), iar în unele regiuni include și deficitele anilor anteriori. Valoarea totală a prestațiilor către autoritățile silvice pentru protecția pădurilor cu o suprafață mai mică de 30 de hectare, cu drepturi de proprietate suspendate și cu drepturi de proprietate neorganizate, ajunge la 62,7 milioane lei.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru un hectar T1 compensația este de circa 740 lei/an/hectar, iar pentru T2 va fi de 360 de lei/an/hectar.

Precizăm că din tipul funcțional T1 fac parte pădurile cu funcții speciale de protecție a naturii pentru care, prin lege, este interzisă orice fel de exploatare de masa lemnoasă, pentru protejarea biodiveristății. În tipul funcțional T1 sunt incluse pădurile constituite în zonele de protecție strictă sau integrală a ariilor naturale protejate, rezervațiile științifice, pădurile virgine și cvasivirgine, rezervațiile naturale care conserve resurse genetice deosebite, siturile natural ale patrimoniului universal UNESCO.

Din tipul functional T2 fac parte pădurile cu funcții speciale de protecție în care recoltarea masei lemnoase este substantial diminuată, astfel încât, prin restricțiile impuse, să nu fie afectat ecosistemul forestier.

Pentru acordarea acestor compensații este nevoie să fi notificată Comisia Europeană, fiind vorba de o schemă de ajutor de stat. Banii pentru aceste compensații vor fi alocați din bugetul de stat.

Sursa: rmdsz.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi