Ministerul Mediului va avea o nouă organigramă, rezultat al procesului de reorganizare demarat de anul trecut. Conform organigramei noi, consultate de forestmania.ro, din cele 21 de direcții generale care funcționează în prezent, mai rămân 13. Asta înseamnă că posturile de director aferente devin posturi inferioare, de șef serviciu sau șef compartiment, lucru ce produce deja nemulțumiri printre angajați. Cu toată reorganizarea, numărul de salariați crește simțitor. Astfel, dacă pe vechea schemă figura un număr maxim de 484 de posturi (exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului), acum vor fi 547.
Multe dintre direcții au fost comasate, astfel încât, în multe cazuri, din două s-a făcut una. Un exemplu: s-au comasat cei de la Comunicare cu cei de la Relații Internaționale și Protocol. Direcția de Management al măsurilor cinegetice nu mai e de sine stătătoare ci va funcționa la Direcția Biodiversitate. Direcția Păduri și dezvoltare forestieră și cea de Politici și strategii în Silvicultură devin una: Direcția generală păduri și strategii în silvicultură. Mai mult, direcțiile care se ocupau de investiții, economic, administrativ se comasează și devin una singură. Apare în schimb o nouă direcție, dedicată PNRR.
Cum explică ministerul aceste reorganizări?
La solicitarea forestmania.ro, departamentul de specialitate din Ministerul Mediului a formulat un răspuns, pe care îl redăm:
„Pentru îmbunătățirea activităţii la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin reorganizarea unor structuri din cadrul acestuia, precum şi prin regândirea competențelor acestora, în vederea îndeplinirii funcțiilor şi atribuțiilor în condiții optime şi eficiente, se intenționează o creștere a capacității administrative a ministerului.
De asemenea, necesitatea înființării unor noi structuri, prin reorganizare și/sau desființarea unora dintre structurile existente, este dată şi de complexitatea actuală a domeniilor de activitate, de existența unui management defectuos la nivelul instituției, generat și de structura organizatorică existentă.
Dinamica lucrărilor instrumentate prin direcțiile de specialitate din domeniile de competență ale ministerului determină reorganizarea/desființarea unora dintre acestea în scopul eficientizării activității de la nivelul acestor structuri.
Astfel, din analiza managementului interdepartamental din cadrul ministerului, s-a constatat o slabă colaborare și un circuit informațional lacunar, fapt ce a dus și la deficitara gestionare a unui număr de 20 de proceduri de infringement în domeniul său de competență.
Ca urmare, e imperios necesar ca reorganizarea ministerului să vizeze micșorarea numărului de structuri prin comasarea acestora și crearea unor direcții generale care să ducă la o mai rapidă și mai bună colaborare interdepartamentală”.
Secretarii de stat rămân tot 5
Nu se schimbă nimic în privința secretarilor de stat, care rământ tot cinci. Ce-i drept, în prezent nu există secretar de stat pe Păduri, post rămas liber după ce George Mierliță a plecat director general la RNP Romsilva. Se împlinesc imediat două luni de când Pădurile nu au un reprezentant la vârful ministerului, post care revine, conform negocierilor politice, celor de la PSD și care iată, nu se grăbesc să nominalizeze pe cineva sau efectiv nu își dorește nimeni acest post.
Apare corpul atașaților
Ce este interesant în noua organigramă este „corpul atașaților pe probleme de mediu”, adică oameni care vor lucra în ambasadele noastre din UE. Am cerut explicații la minister și în această problemă. Iată răspunsul:
„În contextul în care Uniunea Europeană caută să obțină un consens asupra politicilor pentru orizontul de timp 2030, pentru a stabili calea de urmat pentru neutralitatea climatică în 2050, România va trebui să dezvolte instrumentele și capacitatea instituțională pentru a participa activ la aceste negocieri și pentru a concepe politici naționale relevante, bazate pe dovezi științifice.
Astfel, pentru punerea în practică a politicii climatice din cadrul Pactul Ecologic European în România, este nevoie de îmbunătățirea capacității instituționale în acest domeniu la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, inclusiv prin:
a. Crearea, cultivarea și dezvoltarea dialogului și sprijinirea proiectelor și inițiativelor de cooperare în domeniul climei și protecției mediului;
b. promovarea unor obiective și interese punctuale ale României în contextul negocierilor care au loc la nivelul Uniunii Europene sau în plan internațional, cu state terțe;
c. sprijinirea obiectivelor Uniunii Europene, asumate și de România în cadrul forurilor internaționale de profil, pe cont propriu sau în cooperare cu alte state membre UE;
d. sprijinirea realizării obiectivelor rețelei de diplomație climatică a României.
Ca urmare, proiectul de hotărâre propune înființarea Corpului atașaților pe probleme de mediu, care asigură reprezentarea ministerului în cadrul misiunilor diplomatice ale României în străinătate”.
63 de noi angajați pentru Direcția Generală PNRR
Cum spuneam, PNRR va avea propria direcție în minister. Volumul de muncă și fondurile uriașe care vor fi gestionate aici presupun o echipă lărgită.
„Având în vedere stabilirea cadrului instituțional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi reziliență, numărul total de posturi din cadrul MMAP se suplimentează cu 63, numărul maxim de posturi fiind de 547, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora”, ni s-a explicat.