Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat miercuri că a finalizat proiectul de modificare a Ordonanței de Urgență privind Statutul personalului silvic, care prevede interzicerea bonusurilor la Regia Națională a Pădurilor Romsilva. Acesta a menționat că, în cursul zilei, textul ordonanței va fi trimis ministerelor avizatoare.
„Suntem gata cu propunerea de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic. Ne-am consultat cu toate părțile, am avut Comisie de Dialog Social astăzi, am avut ieri consultare publică la minister. Putem spune că, prin lege, vom interzice bonusurile nerușinate de la Romsilva. Astăzi urmează să trimit ministerelor avizatoare textul de ordonanță, am semnat-o chiar în acest moment și am convingerea că foarte repede în guvern vom corecta această nedreptate”, a afirmat ministrul într-o postare pe o rețea de socializare.
Fechet consideră că, la pensionare, fiecare ar trebui să primească o pensie în funcție de contribuțiile realizate, fără bonusuri de „100.000 de euro”, nici la Romsilva, nici la alte companii de stat. „Eu cred că, atunci când te pensionezi, la fel ca milioanele de români care muncesc astăzi, trebuie să primești pensie. Mai mare, mai mică, în funcție de cât ai contribuit. Orice alt bonus de 100.000 de euro, de 90.000, de 50.000, de 10.000, n-ar trebui să existe nici la Romsilva, nici la alte companii de stat”, a adăugat ministrul.
Cu o zi înainte, ministrul Fechet a anunțat că a trimis Corpul de control la sediul central al Romsilva pentru a obține „o imagine și mai clară, negru pe alb”, asupra modului în care a fost administrată Regia în ultimii cinci ani. Acesta a subliniat că dorește să știe exact ce lichidități sunt în vistieria Romsilva și cum au fost gestionate fondurile destinate regenerării pădurilor și construirii de noi drumuri forestiere. Potrivit ministrului, momentul în care Romsilva va avea un nou Consiliu de Administrație este „tot mai aproape”.
În 22 ianuarie, Mircea Fechet a declarat că există persoane în Romsilva care, la pensionare, primesc o primă de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. Ministrul a calificat drept „halucinant” faptul că, în Contractul Colectiv de Muncă, este prevăzută acordarea a „10 salarii brute, luate în cuantum net”. „Puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți”, a afirmat ministrul.
Recent, Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat un protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, exprimându-și nemulțumirea față de campania de presă inițiată de ministrul Mircea Fechet, pe care o consideră menită să discrediteze Regia Națională a Pădurilor și să compromită public angajații Romsilva. Sindicaliștii i-au cerut ministrului să înceteze această campanie de denigrare și acțiunile de „defăimare și umilire” a personalului silvic.
Ulterior protestului, ministrul Fechet a anunțat că a pus în consultare publică, pe site-ul Ministerului Mediului, o propunere de Ordonanță de Urgență care aduce modificări Statutului Personalului Silvic, în sensul aplicării „principiului echității”. „Mai exact, eliminăm în primul rând bonusurile de pensionare nerușinate, care au pus presiune pe bugetul Regiei până a ajuns la fundul sacului. Să te premiezi cu zeci sau sute de mii de euro doar pentru că ieși din activitate, în condițiile în care activitatea aduce pierderi (și ce pierderi!), arată o ruptură de realitatea din România, a oamenilor de bun-simț și de bună-credință! Scoatem de pe listă și beneficiile care, deși bine intenționate, nu și-au atins scopul și, de-a lungul anilor, s-au transformat în surse suplimentare de venit nemeritat”, a explicat ministrul.
De asemenea, ministrul a precizat că sunt corelate prevederile din Statutul Personalului Silvic cu cele din noul Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial la începutul anului, în ceea ce privește drepturile salariale ale personalului silvic. „Reducem simțitor din cheltuieli, iar eu mă aștept să resuscităm repede bugetul Regiei, în așa fel încât toate salariile să poată fi plătite la termen, iar activitățile din teren și cele conexe să se poată desfășura fără sincope. Pasul următor este să ne asigurăm că și Contractul Colectiv de Muncă de la Regie elimină primele și sporurile absolut nejustificate, din cauza cărora s-a adunat la Romsilva un munte de abuzuri, frustrare și nedreptate”, a mai menționat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
