DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Ministrul Mediului din Republica Moldova s-a săturat de salcâm: „Fondul forestier nu e de calitate”

Recomandate

Plantațiile forestiere care sunt în Republica Moldova nu mai sunt de o calitate bună, susține ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, care vrea să renunțe la salcâm, potrivit ecopresa.md.

„O foarte bună parte din fondul forestier, din plantațiile forestiere care există, nu mai sunt de calitate bună. Noi avem, de exemplu, foarte mult salcâm în țară, iar salcâmul are o valoare economică mult mai joasă decât stejarul, bunăoară, sau decât fagul și alte specii. El trebuie să fie înlocuit și planul de reîmpădurire a țării include inclusiv înlocuirea acestor specii, dar și extinderea suprafețelor împădurite”, a declarat Iuliana Cantaragiu pentru Europa Liberă.

În acest context, Aurel Lozan, specialist în ecologia pădurilor, explică că salcâmul este o specie invazivă.

Contactat de Ecopresa, Aurel Lozan spune că utilizarea excesivă a salcâmului a dus la aceea că suprafața arboretelor cu prezența stejarului este aproape egală cu suprafața acoperită cu salcâm (adică 40% / 40% din suprafața vegetației forestiere din Republica Moldova). În același timp, salcâmul aproape că este considerat o specie naturalizată (nu numai în Republica Moldova, dar și în alte regiuni ale lumii unde a fost introdus). Asta este riscul ecologic”.

Astfel, potrivit lui Lozan, ar fi bine să nu exagerăm cu salcâmul, dar mai mult să se mizeze pe specii autohtone în intențiile naționale de extindere a suprafețelor acoperite cu păduri.

„Salcâmul nu trebuie nicidecum să devină o prioritate, dar noi nu vom mai putea opri răspândirea acestuia – de aceea, ar trebuie doar să controlăm salcâmul prin „beneficile” sale economice (lemn, alimentar, specie pionier contra solurilor erodate) și prin particularitățile sale „ecologice” (salcâmul nu preferă solurile carbonate, ceea ce trebuie de luat în considerare) – și să profităm de acestea pentru a obține rezultate bune, dar în condiția unui control foarte riguros și doar în anumite sectoare”, afirmă Lozan.

Totodată, el spune că pentru Programul Național de Împădurire și Reîmpădurire trebuie folosite speciile autohtone, care sunt cele mai bine adaptate la schimbările climatice.

„Natura este cel mai bun inginer, de ea trebuie să ascultăm și în ea să găsim soluțiile. Salcâmul nu ne este un nativ, el se va confrunta cu multe situații inconveniente în zona noastră, respectiv nu va prolifera așa cum o face în zona sa de origine. Odată ce a fost introdus și manifestă părți pozitive, doar acestea trebuiesc explorate și utilizate, și doar condiționat și controlate”, mai spune Lozan.

Precizăm că autoritățile din R. Moldova și-au propus să extindă suprafața pădurilor până la 15%, în următorii zece ani, prin plantarea a 100 mii de hectare. Dintre acestea, 50 mii de hectare vor fi păduri „naturale” cu funcție de protecție, iar alte 50 de mii de hectare păduri cu funcții de producție (ligniculturi/energetice).

Sursa: ecopresa.md

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi