DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Mistreţ vânat în Porumbacu, Sibiu, confirmat cu pestă porcină

Recomandate

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii „Pestă porcină africană”, ca urmare a confirmării oficiale a acesteia la un mistreț vânat în fondul de vânătoare nr. 5 Porumbacu, aparținând de Direcția Silvică Sibiu, relatează oradesibiu.ro

Buletinul de analiza emis ca urmare a analizării probelor de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba a confirmat rezultat pozitiv PPA.

În ultimele luni specialiștii au stabilit că douăsprezece focare de Pestă Porcină Africană sunt active în județul Sibiu.

În fondul de vânătoare în care s-a declarat boala a fost stabilită zona afectată, formată din zona infectată cu o rază de 13 km de la caz, compusă din:

  • zona infectată cu o raza de 8 km în jurul cazului, în care sunt cuprinse localitățile: Avrig, Săcădate, Bradu, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Nucet, Glâmboaca, Colun și Sărata și fondurile de vânătoare F.V. nr. 6 A Avrig, F.V. nr. 5 Porumbacu, V. nr. 7 Bradu  și F.V. nr. 4 Bâlea
  • zona tampon cu o raza de 5 km în exteriorul zonei infectate, incluzând localitățile: Roșia, Cornățel, Cașolț, Daia, Scoreiu, Cârța, Cârțișoara, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Hosman și Fofeldea alături de fondurile de vânătoare: F.V. nr. 8 Cașolț, F.V. nr. 24 Țichindeal, F.V. nr. 39 Marpod și F.V. nr. 2 Nou Român.

Măsurile stabilite în zonele de restricție, referitoare la porcii mistreți impun:

  • în zona infectată se vânează mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin dibuire și pândă în termen de 60 de zile. Vânătoarea în zona infectată se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat.
  • mistreții sunt transportați în condiții de biosecuritate la centrele de colectare, spații frigorifice necesare păstrării carcaselor
  • se recoltează probele de către vânători, de gestionari ai fondurilor cinegetice special instruiți sau după caz, de către medicii veterinari, iar pe baza rezultatelor analizelor de laborator se decide destinația carcaselor.

Măsurile stabilite, referitoare la porcii domestici impun următoarele:

  • efectuarea unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploatațiile;
  • punerea sub supraveghere a exploatațiilor de porci;
  • toți porcii din exploatație să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație.

Împreună cu personalul din cadrul IPJ Sibiu se va organiza controlul mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de animale şi produse de origine animală precum și controlul privind respectarea de către persoanele fizice a interdicțiilor cu privire la accesul în zonele de restricție.

Sursa: oradesibiu.ro

Foto: pxhere.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi