DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
-0.7 C
Bistrița
3.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Ministrul Tánczos Barna, la Consiliul Informal de Mediu de la Stockholm

Recomandate

Delegația României, condusă de ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna participă la Consiliul Informal de Mediu, care are loc la Stockholm, în Suedia, în perioada 18-19 aprilie, organizat de Președinția suedeză a Consiliului UE.

La eveniment  sunt prezenți miniștrii mediului și climei din UE, țările AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), precum și comisarul european Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit. Totodată, la eveniment au fost invitați să participe și reprezentanți ai mediului de afaceri, anunță Direcția de Comunicare a Ministerului Mediului.

Pe agenda reuniunii se află subiecte importante, precum: investiții privind asigurarea tranziției verzi, măsuri și politici privind sustenabilitatea competitivă. De asemenea, au avut loc sesiuni de lucru, la care au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri, temele fiind:

  • Condiții, stimulente și colaborare pentru a depăși blocajele în procesul de asigurare a tranziției ecologice,
  • Crearea de oportunități pentru comunitatea de afaceri în stoparea și inversarea pierderii biodiversității,
  • Condiții pentru creșterea eficienței materialelor, circularității și rezilienței.

Viitorul politicilor climatice europene – combinarea acțiunilor de asigurare a neutralității climatice cu competitivitatea și prosperitatea.

Referitor la tema privind stoparea și inversarea pierderii biodiversității și condițiile în care comunitatea de afaceri poate contribui la oprirea acestui fenomen, ministrul Tánczos Barna a subliniat că este necesară utilizarea responsabilă și durabilă a ecosistemelor și a serviciilor oferite de acestea. „Pentru România, biodiversitatea are o relevanță deosebită, având în vedere că aproximativ 23% din suprafața țării este ocupată de arii naturale protejate care fac parte din rețeaua Natura 2000. Din punct de vedere al capitalului natural, România este unul dintre statele membre cu o bogată diversitate biologică nu doar în ceea ce privește speciile, ci și habitatele naturale și ecosistemele. Biodiversitatea susține în mod fundamental beneficiile pe care mediul de afaceri îl obține din capitalul natural și sprijină funcțiile cheie ale ecosistemului care asigură realizarea operațiunilor comerciale și productivitatea. Companiile trebuie să recunoască faptul că încorporarea preocupărilor de mediu și sociale în planurile și procesele de afaceri este esențială pentru succesul comercial de durată. Mulți dintre aceștia recunosc acum importanța analizei, evaluării și luării în considerare a impactului produs și dependența lor de capitalul natural și de serviciile ecosistemice. Asumarea responsabilității pentru biodiversitate și ecosisteme, precum și pentru serviciile valoroase pe care le oferă, reprezintă o parte esențială a responsabilității sociale corporative”, a punctat ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Pentru a încuraja dialogul, sesiunile de lucru au avut un caracter interactiv, fiind organizate discuții directe între miniștri și reprezentanți ai mediului de afaceri, spre deosebire de rundele tradiționale de discuții. Reprezentanții mediului de afaceri au oferit contribuții care vor facilita discuțiile referitoare la identificarea de soluții win-win, ce vor permite crearea condițiilor și depășirea blocajelor în procesul tranziției verzi, subiect-cheie pe agenda UE privind politica în domeniul climei și  mediului. Obiectivul este de a consolida dialogul și colaborarea cu sectorul privat pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a spori competitivitatea europeană.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi