DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Neamț: Ocoalele silvice și-au refăcut stocurile și au lemn de foc de vânzare, la 200 lei/mc

Recomandate

După perioada cea mai aglomerată din an (lunile octombrie-noiembrie, când multă lume caută lemne de foc) Direcția Silvică Neamț și-a refăcut stocurile, astfel că acum toate ocoalele din județ au lemne de foc la vânzare. Prețurile sunt de la 55 lei/mc (lemne bune pentru afumat carnea), până la 285 lei/mc, în funcție de esență, dar prețul mediu este de 200 lei/mc.

„După apariția hotărârii de guvern prin care s-a redus TVA-ul la lemnul de foc la 5%, noi am redus prețul lemnului de foc cu 14%”, ne-a declarat ing. Ion Dascălu, șeful Biroului comercial, din cadrul Direcției Silvice Neamț.

„Cantități de lemn sunt suficiente la momentul acesta și chiar facem un apel către populație să se aprovizioneze chiar de luna viitoare. De obicei sunt niște perioade mai aglomerate primăvara, în lunile februarie-martie, și toamna, după ce termină lucrările agricole, prin octombrie – noiembrie. Decembrie e o lună cam moartă, toată lumea se pregătește de sărbători. Noi avem lemn de foc disponibil tot timpul anului, cu excepția verii, când cantitățile sunt un pic mai mici și ar fi bine dacă oamenii și-ar face aprovizionarea din timp. La anul vom avea mai mult lemn de foc, pentru că, în conformitate cu prevederile Codului silvic, până în 2025, direcțiile silvice trebuie să scoată cam tot lemnul să-l valorifice la drum auto, deci nu mai cumpără firmele pe picior, direct din pădure. Anul acesta am avut cam 40.000 mc de lemn de foc, iar pentru anul viitor vom avea aproximativ 90.000 mc lemn de foc la vânzare”.

Bineînțeles, prețului lemnului scos la drum i se adaugă costurile de tăiere, încărcare și transport, operațiuni care pot fi prestate de personalul Direcției Silvice.

În tabelul anexat sunt numerele de telefon de la ocoalele silvice și cantitățile de lemn pe care le au în stoc până la sfârșitul lunii ianuarie.

Sursa: ziarulatitudineadeneamt.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi