DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

19.6 C
București
16.3 C
Sibiu
19.3 C
Suceava
20.3 C
Covasna
19 C
Piatra Neamț
20.2 C
Braşov
17.1 C
Bistrița
20.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, octombrie 8, 2024

O nouă Rezoluție ONU pentru păduri, la UNFF 17. Ce înseamnă pentru România?

Recomandate

Săptămâna trecută a avut loc la sediul ONU din New York cea de-a 17 sesiune de la nivel înalt a Forumului pentru păduri – UNFF 17. România a fost reprezentată de o delegație condusă de secretarul de stat din Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu. La solicitarea forestmania.ro, el a explicat mai detaliat ce s-a discutat, ce s-a negociat, ce s-a decis la acest eveniment și, mai ales, ce înseamnă aceste decizii pentru țara noastră.

„S-a adoptat o Rezoluție care reconfirmă rolul Planului Strategic pentru păduri, cu cele șase obiective ale sale, cum ar fi mobilizarea de resurse pentru un management sustenabil al pădurilor, creșterea ariilor protejate, îmbunătățirea echilibrului între cele trei roluri ale pădurii – economic, social și de mediu – și a vieții oamenilor care depind de păduri etc. A fost un format clasic, în care era nevoie de un consens al tuturor statelor membre. Practic, se dorește a fi un sistem de guvernanță la nivel global pentru păduri. Doar că este foarte greu să negociezi un acord cu ținte stricte, pentru că sunt situații diverse. Dar s-au stabilit planuri de acțiune care vor fi implementate de statele membre, cu susținerea și implicarea agențiilor Națiunilor Unite. S-a discutat, de asemenea, de un Raport de Monitorizare, în 2024, din care să reiasă răspunsul la întrebarea „Unde suntem?”

Forestmania.ro: S-au discutat la acest forum și despre chestiuni concrete? Cum ar fi construcțiile din lemn, de exemplu?

Ionuț Sorin Banciu: Lemnul va trebui să înlocuiască la un moment dat betonul, plasticul, cărămizile… Se discută, la nivel european, dar este acest standard care trebuie îndeplinit privind siguranța la incendii. Să îi poți spune beneficiarului final că se respectă standardul și deocamdată acolo suntem, se lucrează la el. Noi, în România, nu avem o politică în acest sens, cum au deja unele state care încurajează utilizarea lemnului în construcțiile publice. Dar în Strategia Forestieră Națională va trebui să stabilim ce vrem de la lemn. Cât îl folosim și la ce îl folosim? Pentru că acest sistem de folosire a lemnului în cascadă este bun, dar are și un revers: ce rămâne toc și fac plăci, panouri. Dar ce fac apoi de lemn de foc? Pentru că dacă stimulăm utilizarea lemnului în industrie, noi trebuie să avem în vedere și componenta socială. Nu trebuie să creăm dezechilibre: dacă folosesc lemn în construcții, văduvesc partea de energie sau pe cea socială. Iată, combaterea sărăciei energetice a fost una din temele de la Forumul ONU.

Forestmania.ro: Ce înseamnă pentru România, concret, deciziile luate la acest forum?

Ionuț Sorin Banciu: Sunt foarte multe convenții internaționale care se referă la păduri și fiecare vine cu țintele ei. Și România este parte la ele. Aceste convenții trebuie însă armonizate, pentru că altfel ne pierdem în detalii. România contribuie la toate aceste decizii și obiective stabilite. Există și un cadru unitar de raportare. Practic, trebuie să spunem ce facem concret pentru a atinge țintele asumate. Acest forum a fost despre contribuția pădurii la dezvoltarea durabilă. Ori această contribuție trebuie măsurată concret. Noi în acest moment nu știm unde suntem. Va trebui să tragem linie și să vedem unde suntem. Adică: extindem arii protejate? Avem grijă de componenta economică, dar și de cea socială, și de mediu? Trebuie să răspundem concret și la întrebarea: cum contribuie pădurea la Agenda 2030? Toate acestea înseamnă studii, date din teren, muncă susținută. Pentru că mergi la aceste întâlniri internaționale și trebuie să iei cuvântul și să spui cum stai, ce ai făcut până acum și ce urmează să faci.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi