DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
6.3 C
Piatra Neamț
6.8 C
Braşov
6.5 C
Bistrița
10.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Spectaculos! Exploatare forestieră pe Dunăre

Recomandate

Am văzut până acum exploatare forestieră în vârf de munte, unde buștenii erau scoși cu funicularul din râpe abrupte. Și am zis WOW! Am văzut forwardere în zăpadă și în noroi și se descurcă impecabil. Dar cum se exploatează un parchet pe o insulă, înconjurați de ape, nu am mai văzut! Și este ceva cu totul și cu special!

Ocolul Silvic Corabia a scos recent la licitație un parchet de plop, 1.000 de metri cubi, pe o insulă. Dar nu oricine putea să se „înhame” la acest contract, ci doar o firmă care avea cum ajunge pe insulă cu oamenii și utilajele, să taie 1.000 de mc și apoi să transporte lemnul cu barja… Firma care a reușit să facă toate acestea este Coslo Zinca SRL și e una dintre cele mai serioase business-uri din branșă.

Echipa de la Coslo Zinca e formată din mai multe persoane. Merg cu toții, cu drujbe, forwarder, TAF, cu macaraua, cu cabluri… o mulțime de unelte până pe insulă.

„Firma noastră este specializată și în transportul naval și acest lucru este un plus. Sigur că asta se traduce în investiții, pentru că niciun utilaj nou nu apare din senin”, a declarat, pentru forestmania.ro, Iulian Ion, reprezentantul societății. Au macara plutitoare, barje și remorchere.

Odată tăiate, trunchiurile sunt trase cu TAF-ul și apoi forwarder-ul se încarcă și duce lemnul la mal.

Acolo, e luat cu o macara și pus pe barjă.

Din barjă e dus la depozitul de sortare. Buștean de gater, de furnir, lemn de foc. Dar până atunci, iată drumul lemnului pe apă…

Apoi, ultimul pas – în fabrica de prelucrare.

SC Coslo Zinca a fost înființată în anul 1992, cu principal obiect de activitate exploatarea și prelucrarea lemnului. Au mijloace proprii de exploatare și transport (auto si naval) a materialului lemnos. Au și mijloace moderne de debitare a bușteanului, ceea ce asigură furnizarea unor elemente din lemn cu dimensiuni precise, de diverse grosimi.

Au accesat și fornduri europene, cu care au retehnologizat o parte din echipamente și au crescut randamentul fabricii. Sunt din zona de sud a țării, mai exact din Călărași. Fac exploatări pe raza județelor Călărași, Ialomița, Giurgiu și Constanța.

La fabrica lor cu o linie tehnologică ce abia are 3 ani prelucrează nu doar plop, ci și salcie, salcâm, frasin, ulm și tei.

Au și uscător pentru uscarea și tratarea cherestelei și a frizelor din lemn, de aproximativ 150 m3 pe ciclu de uscare. Și mai au un alt utilaj bun, de rindeluit pe 4 fețe, necesar pentru industria mobilei.

„Toate aceste dotări permit firmei noastre obținerea unor produse de calitate superioară, destinate în special exportului. Gama noastră de produse finite, semifabricate și cherestea include frize, prisme, elemente paleți, elemente pentru lădițe și altele”, ne-a mai explicat Iulian Ion.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi