Inginerii silvici din România aflați la început de carieră au ocazia să participle la un stagiu de o lună în Germania, în cadrul programului „ForestExpert”. Înscrierile se fac până pe 31 ianuarie și, important, e nevoie doar de bani de drum! Restul cheltuielilor sunt acoperite de organizatori.
Este in program inițiat de Asociația Silvicultorilor din Germania și finanțat de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania. Scopul este schimbul de bune practici la nivel internațional.
Timp de o lună, elementele de bază ale managementului durabil al pădurilor în Germania sunt predate prin seminarii, excursii și sarcini practice. Parteneri în proiect sunt ocoale silvice de stat și private, asociații ale forestierilor și ministerele relevante.
Inginerul silvic de la OS Zetea, Kádár Tibor-Sándor, a participat la program acum câțiva ani și e de părere că este o oportunitate ce nu trebuie ratată.
„Este un program foarte flexibil, care se pliază pe nevoile reale ale aplicanților. Are focus pe practică, este lipsit de orice teorie.
Petru personalul din sistemul silvic/forestier de la noi sunt foarte puține astfel de posibilități. În general, programele internaționale de formare sunt imposibil de accesat fără o carieră în domeniul cercetării-educației universitare.
Ar fi crucial pentru silvicultorii din România să caute activ astfel de stagii de practică, mai ales că, față de un program Erasmus, acest stagiu oferă o radiografie excelentă din practica silvică germană.
Dacă am dori să facem ceva pentru sistemul silvic românesc, o oportunitate este să trimitem inginerii tineri/debutanți în astfel de stagii”, a declarat pentru forestmania.ro Kádár Tibor-Sándor, membru în board-ul Fundației „Pădurea de mâine”.
Detalii importante
Organizatorii ForestExperts anunță care sunt condițiile de aplicare și ce le oferă participanților:
Ce oferim:
1. Un program de stagiu de o lună în Germania.
2. O selecție atentă a locației și a organizării în funcție de abilitățile și cunoștințele solicitate ale oaspetelui.
3. Oportunitatea de a deveni parte a unei rețele forestiere globale.
4. Cazare, masă și cheltuieli de călătorie la sosirea în Germania.
Ce ne așteptăm:
1. Stagiari interesați și dedicați.
2. O anumită flexibilitate spațială și temporală.
3. Finanțarea călătoriei către și dinspre Germania.
Trebuie depuse următoarele documente:
1. Formular de cerere
Formularul de cerere poate fi găsit aici: vezi link . Cererea va fi luată în considerare numai dacă formularul este completat integral.
2. CV
CV-ul servește ca supliment la formularul de înscriere.
3. Scrisoare de motivare
Este important să descrieți care este interesul profesional pentru acest stagiu și care vă este situația actuală de lucru. Solicitanții ar trebui să precizeze ce influență va avea un astfel de stagiu asupra modului propriu de lucru, dar și modul în care cunoștințele transmise în Germania pot fi aplicate în țara de origine.
4. Dovada identității
Este suficientă o copie a pașaportului sau a cărții de identitate.
5. Certificate de studii
Documente care să ateste studiile absolvite. Acestea trebuie să fie eliberate de universitate și să conțină data, semnătura și ștampila.
6. Dovada de competență lingvistică
Se așteaptă ca solicitanții să aibă abilități bune de comunicare scrisă și orală în engleză sau germană. Pot fi trimise certificate de teste de limbă (de exemplu, IELTS, certificat Goethe), dovada studiilor în engleză sau germană, scrisori de referință de la o organizație parteneră germană.
7. Scrisoare de recomandare
Sunt așteptate 2 scrisori de recomandare: una de la actualul angajator și alta de la o organizație germană parteneră a Programului Expert Forestier. Organizațiile partenere germane pot fi: ministere forestiere, administrații forestiere de stat și private, asociații forestiere, companii germane de consultanță, GIZ, Ministerul Federal de Externe, colegii și universități forestiere germane etc.
Experiență din Turingia
Kádár Tibor-Sándor a fost la un astfel de stagiu în Turingia, chiar în centrul Germaniei, la Thüringen Forst (serviciul silvic de stat). el a făcut un sumar al activităților de acolo, dar și o prezentare a gazdelor.
„Au 550.000 hectare de pădure, din care 500.000 hectare sunt administrate de Thüringen Forst. Fac asta prin intermediul a 24 ocoale silvice și 279 cantoane. Au un sediu central, un Centru de competență și cercetare, pepinieră, centru de educație, 2 baze pentru mașini. Numărul de angajați? 1.300.
200.000 hectare sunt păduri proprietate a statului (40%), 60% sunt păduri private (persoane fizice, consilii locale). O altă cifră interesantă: 1,2 milioane de m3 lemn exploatat și comercializat”.
„Ce m-a interesat pe mine? Pentru că am avut în minte câteva teme. Iată-le: Sistem silvicultural apropiat de natură. Materiale forestiere de reproducere. Schimbarea climatului și impactul asupra pădurilor (strategii pentru adaptare). Protecția mediului și conservarea naturii. Exploatarea pădurii, tehnici de exploatare și mecanizare. Pedagogie forestieră și educație ecologică. Relații publice în sectorul forestier. Lobby. Cred că sunt aceleași teme care ne preocupă pe toți cei din sector. Și credeți-mă că un astfel de stagiu îți deschide ochii. Pentru mine a fost o experiență de neuitat, foarte utilă și mi-aș dori sincer să văd cât mai mulți tineri colegi că își doresc să participe”, spune Kádár.
Info și detalii: forestexperts.de