DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Ordonanță de Guvern: Peste tot în țară se va face colectarea separată a deșeurilor

Recomandate

La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Executivul a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Ședinței de Guvern, două acte normative în domeniul managementului deșeurilor: Ordonanța simplă privind depozitarea deșeurilor și Ordonanța simplă privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Astfel, țara noastră își aliniază legislația națională cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulară, adoptat recent de Parlamentul European.

”Prin aprobarea Ordonanțelor, România închide practic două cauze pentru care țara noastră a fost pusă în întârziere de Comisia Europeană. Cele două Ordonanțe vin cu o serie de restricții și obiective în privința depozitării deșeurilor dintre care, cea mai importantă, se referă la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deșeurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui să ajungă la reciclare și valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar dacă pare că mai este mult timp până în 2030, efortul autorităților locale dar și al populației trebuie să fie unul susținut. Asta pentru că, politica europeană este clară: cât mai puține deșeuri depozitate la groapă și cât mai multe reciclate și reintroduse în circuitul economic.

Actele normative prevăd și registre electronice prin care să poată fi urmărită trasabilitatea fiecărui deșeu pus pe piața din România, dezvoltarea de capacități de colectare, tratare și valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilități care revin atât autorităților locale din România dar și producătorilor care pun pe piață produse ambalate. Noi toți trebuie să înțelegem că drumul este unul singur: trecerea la economia circulară” a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos. Demnitarul a mai anunțat că, săptămâna viitoa Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va promova, în Ședința de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deșeurilor din România.

„Imediat ce aprobăm și această OUG vom putea închide un al treilea infringement în domeniul gestionării deșeurilor. Ordonanța va impune peste tot în țară colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă și deșeu menajer. Cred că doar prin legi ferme și amenzi pe măsură vom putea impulsiona economia circulară și vom putea atinge țintele pe care ni leam asumat în fața Comisiei Europene. Colectarea separată a deșeurilor este cheia pentru reducerea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi și pentru stimularea tranziției la economia circulară”, a mai spus ministrul Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sursa: Ministerul Mediului

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi