DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25 C
București
26.2 C
Sibiu
20.1 C
Suceava
22.7 C
Covasna
19.1 C
Piatra Neamț
18.8 C
Braşov
22.1 C
Bistrița
23.1 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iunie 22, 2024

Ordonanța privind plafonarea prețului la lemnul de foc a fost aprobată azi de Guvern

Recomandate

În ședința de Guvern de azi a fost aprobată ordonanța privind plafonarea prețului la lemnul de foc. Față de varianta inițială, care prevedea plafonarea la 500 de lei, forma finală se referă la 400 de lei.

Textul adoptat va apărea cel mai probabil mâine și în Monitorul Oficial.

„Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență:

Art. 1 – (1) Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 400 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:

a) lemn de foc;

b) resturi de lemn;

c) tocătură provenită din lemn;

d) rumeguș. 

  • Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 1500 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru brichete din lemn, și la maxim 2000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleții din lemn.
  • Prevederile alin.(1) și (2) se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice și următoarelor entități: unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora.

Art.2 – Măsurile prevăzute la art.1 alin. (1) și alin. (2) se aplică până la data de 31 martie 2023.

Art. 3.- (1) Constituie contravenție nerespectarea prevederilor art. 1 și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.

                (2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzută la alin. (1) se realizează de către agenții constatatori prevăzuți la art. 24 alin. (1) lit. a)-d) din Legea nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, cu modificările și completările ulterioare și de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, în conformitate cu prevederile art.3 din Hotărârea Guvernului nr.700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare, în acord cu atribuțiile și domeniul de competență al fiecărei instituții.

                 (3) Contravenției prevăzută la alin.(1) îi sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 4 – Toate contractele încheiate anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se vor derula potrivit prevederilor legale în vigoare la data încheierii acestora.

Art.5 – Dispozițiile prevederilor art.3 intră în vigoare la 10 zile de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi