OS Zetea organizează din 2021 concerte în inima pădurii. Acces limitat la 25 de persoane

0
668

Ocolul Silvic de Regim Zetea din Harghita se pregătește să organizeze un nou eveniment special în inima pădurii, devenit deja o tradiție: un concert de muzică clasică și contemporană într-un peisaj de vis, adică o pădure în care nu s-a mai intervenit de peste 60 de ani.

Chiar dacă sună a eveniment cu participare numeroasă, lucrurile nu stau deloc așa. Cei de la ocol au redus accesul prea multor persoane în fondul forestier, limitând numărul la 25, pentru a nu crea presiune pe ecosistem. Din același motiv, concertele durează 30 de minute.

OS Zeetea îi are ca parteneri în acest proiect început de anul trecut pe cei de la Fundația Comunitară din Odorheiu Secuiesc, alături de care au derulat mai multe programe de responsabilitate socială.

Artiștii fac parte din Asociația Culturală Legató din Odorheiu Secuiesc și interpretează la aceste evenimente partituri clasice sau contemporane la vioară, flaut și chitară.

„Experiență de nedescris, minunată!” au spus cei care au asistat deja la concertele din pădure. În această lună va avea loc ediția a treia pe 2022.

La solicitarea forestmania.ro, inginerul silvic de la OS Zetea, Kádár Tibor-Sándor, a oferit câteva detalii interesante despre proiect.

„Am creat acest eveniment pornind de la un altul. Anul trecut, am organizat în această pădure de la Izvoare (Zetea) un tur ghidat ce a avut ca scop atragerea atenției asupra efectelor terapeutice ale timpului petrecut în pădure – reducerea presiunii, a stresului și  anxietății. Este vorba despre o pădure în care nu a fost nicio intervenție de aproximativ 60 de ani și care are o vârstă de 130-150 ani, cu exemplare spectaculoase de arbori, foarte mari.

Acest aspect al pădurii și peretele de stâncă înalt de aproape 15 metri ne-au inspirat să alegem locul ca pe o sală naturală de concerte. După spusele profesorilor noștri de la facultate, o pădure bătrână este ca o catedrală, în care arborii sunt coloanele și coronamentul este bolta. 

Am avut feedback-uri extrem de bune după primele concerte, astfel că pentru ediția din august și-au anunțat deja intenția foarte mulți iubitori de natură și muzică.

Evenimentul este un bun prilej si pentru silvicultori si proprietarii de păduri de a vedea un potențial neexploatat, prin care ne putem face foarte mulți aliati și care, în esență nu perturbă semnificativ și nici nu epuizează resursele oferite de pădure”, ne-a mai spus ing. Kádár Tibor-Sándor.

(Fotografii realizate de Magyari Hunor)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.