Ocolul Silvic Zetea și-a pus „amprenta verde”: puieți de castan dulce, cu GPS!

0
1836

Un proiect demn de toată lauda a fost implementat în Harghita de companii private, cu asistența tehnică a Ocolului Silvic de Regim Zetea. Este vorba de plantarea de puieți de castan comestibil ce au menirea să hrănească, pe viitor, animalele, astfel încât acestea să rămână în pădure. Plantarea nu s-a făcut oricum, ci fiecare puiet poate fi urmărit de acasă, de pe calculator, de cel care l-a plantat, întrucât are GPS!

Inginerul silvic de la OS Zetea, Kádár Tibor-Sándor, a explicat, pentru forestmania.ro, ce argumente au avut când au ales aceste specii.

„Am fost inspirați de nevoia de a rezolva următoarele probleme: 

  • creșterea rezilienței arboretelor viitoare în fața schimbărilor climatice (creșterea temperaturii și distribuția din ce în ce mai neuniformă a precipitațiilor)
  • dorința de a găsi noi soluții pentru silvicultura clasică
  • silvicultură sustenabilă și multifuncțională
  • creșterea biodiversității în arboretele nou create
  • creșterea capacității de hrănire a animalelor sălbatice prin introducerea unor specii cu fructe în fondul forestier, cee ace are ca efect îmbunătățirea habitatelor”.


Proiectele s-au realizat printr-un program pe care l-au numit „Amprenta Verde” și care a fost inițiat de Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc, cu asistența tehnică a OSR Zetea.

„Ideea a venit din nevoia comunității de a face ceva pentru păduri, pentru mediu. Astfel, am contactat firme locale cu o responsabilitate socială demonstrată pentru a face acest proiect. În 2021 am pornit cu firma Color Metal ca și finanțator. Am introdus și o componentă puternic socială în program și anume am înregistrat cu GPS poziția fiecărui puiet, pe care l-am pus pe o hartă. Am lipit numele angajatului firmei pe fiecare tub de protecție al puieților și al celor care au plantat în cadrul acțiunilor noastre de voluntariat. Astfel puietul poate fi identificat si din spatele calculatorului si urmărit pe hartă.

Puieții au primit câte un sistem de protecție care a fost dezvoltat cu acest scop în Germania și pe care am ținut să îl testăm și noi. Sistemul conferă protecție împotriva cervidelor, dar și împotriva vegetației copleșitoare, conferind puieților un spațiu garantat pentru creșterea anuală. Pe lângă aceasta, tuburile determină creșterea în înălțime a puieților, astfel încât să atingă o înălțime la care vătămările cervidelor și concurența speciilor ierboase și a arbuștilor să nu mai fie critică”, a mai explicat Kádár Tibor.

Copiii, implicați în proiect

Elevi de la școlile din Harghita au fost atrași în acest proiect și au venit și ei la acțiuni de plantare.

„Prin acest program au putut adopta un copac, asumându-și responsabilitatea unei vieți și a-și lăsa amprenta verde. Împreună cu elevii claselor a III-a si a IV-a a Școlii Gimnaziale „Orbán Balázs” am mers în pădure, unde specialiștii de la ocol au organizat o școală de pădure în cadrul căreia au construit un hotel pentru insecte, iar copiii și-au putut alege copacul. Pe fiecare copac adoptat a fost trecut numele elevului și identificate coordonatele GPS ale acestuia”, se arată într-un comunicat al companiei Color Metal.

Un upgrade important!

În urmă cu câteva săptămâni, proiectul a fost dezvoltat: pe lângă castanul comestibil au introdus alte două specii comestibile pentru vânat – alunul turcesc (corylus colurna) și sorbul (sorbus torminalis).

Mai mult, cei de la OS Zetea au mai avut o idee. „Am infectat rădăcinile puieților cu spori de trufe, astfel că am reușit să creăm așa-numita „food forest”, castanul, alunul și trufele fiind comestibile și pentru oameni”, ne-a mai declarat Kádár Tibor-Sándor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.