DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Patru județe din România au cerut Comisiei PETI cotă de prevenție pentru urși

Recomandate

Reprezentanții județelor Covasna, Harghita, Mureș și Brașov, alături de ministrul Mediului și de europarlamentarul Vincze Lorant au cerut delegației Comisiei pentru Petiții din Parlamentul European să se revină la cota de prevenție pentru urși, eliminată în 2016 de guvernul Cioloș și să facă o derogare pentru România de la prevederile Directivei Habitate. Ca urmare a acestei interdicții, numărul urșilor a crescut, în special în cele patru județe. Eurodeputații din Comisia PETI au aflat detalii despre atacurile urșilor chiar astăzi, în cadrul vizitei pe care au făcut-o în județul Covasna. Ei au discutat atât cu autoritățile locale, cât și cu victime ale urșilor sau medici implicați în intervenția de urgență.

„Am avut ocazia să le prezentăm celor din Comisie această problemă reală cu care se confruntă comunitățile din cele patru județe. Ce înseamnă această realitate? Viața umană pusă în pericol”, a explicat ministrul Mediului, Tánczos Barna, într-o conferință de presă organizată la Sfântu Gheorghe, în Covasna.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, unul dintre cei care au transmis petiții pe tema urșilor către Parlamentul European, a spus că „situația e mult mai gravă decât vedem la televizor”.

„Nu putem lăsa lucrurile să continue așa cum s-a întâmplat după 2016. Toată lumea simte că e nevoie de intervenție. Așteptăm ca Bruxelles-ul să sprijine demersul nostru și să accepte derogarea de la Directiva habitate. Aveam două opțiuni – relocare sau vânătoare. Relocarea nu funcționează, niciun ministru al Mediului din Uniunea Europeană nu vrea urși. România e țara cu cei mai mulți urși. Așteptăm solidaritate din partea statelor pentru solicitarea noastră de a se reveni la cota de prevenție”, a spus președintele CJ Covasna.

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a spus că prezența urșilor în orașe arată că autoritățile nu și-au îndeplinit misiunea de a proteja cetățenii. „Au ajuns urși pe străzi din centrul orașului, lângă Prefectura Brașov. Au ajuns în comune unde nu au mai fost văzuți de 30 de ani, ca Prejmer. Oamenii se tem. Cineva trebuie să ia taurul de coarne și să ia o decizie politică. Apreciem urșii, dar nu cu orice preț”, a punctat Șerban Tudorică, din partea CJ Brașov.

„Cum e proiectarea unui avion, așa e și managementul unei păduri și al faunei. Nu e ceva sentimental sau emotional. S-a creat o chestiune sentimentală în această problemă gravă a urșilor. Dar le-am arătat celor din Comisie mai multe filme în care se vede cum ursul intră în cafenea, la 9 dimineața. Nu cred că vrea nimeni să vadă un urs în cafenea. Sau un copil care aleargă urlând și după el un urs de 300 de kilograme și gheare de 9 centimetri”, a mai subliniat șeful CJ Covasna.

În urma vizitei, europarlamentarii din Comisia PETI vor întocmi un raport. Acest raport va conține recomandări către autoritățile din România și va ajunge și la Parlamentul European. Rămâne de văzut dacă cei din comisie au fost convinși de cele văzute în Covasna și dacă vor susține revenirea, în Romînia, la cota de prevenție, pe lângă cea de intervenție rapidă, în cazul ursului.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi