DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

27.1 C
București
25.2 C
Sibiu
25.3 C
Suceava
24.1 C
Covasna
21.3 C
Piatra Neamț
24.1 C
Braşov
23.4 C
Bistrița
24 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Portugalia: clădire inovativă din lemn

Recomandate

Atelierul de arhitectură AND-RÉ din orașul Porto a câștigat un concurs pentru realizarea unui centru de informare turistică din Alto Tâmega, nordul Portugaliei, cu un proiect mai mult decât inovativ. Clădirea în care va funcționa centrul este circulară și este construită din lemn. Construcția acoperă aproape 100 de metri pătrați, iar fațada ondulată este realizată din șipci de lemn. Exteriorul sculptural învelește o structură de stâlpi și grinzi din lemn deasupra unei plăci de beton. 

Autorii proiectului spun că designul clădirii rezolvă atât probleme practice, cât și formale. Vizitatorii  sunt conduși în centru pe o cale simplă, în timp ce arhitectura se raportează la contextul său, în același timp urban și natural. Spațiile sunt organizate de-a lungul unei axe principale care începe cu un prag exterior acoperit. La intrarea în centru, vizitatorii sunt întâmpinați de o singură cameră deschisă – cu zone tehnice și de servicii ascunse în grosimea peretelui. Traseul se încheie cu o vedere largă peste o piscină care reprezintă simbolic râul Tâmega din regiune.

Centrul este o clădire care respectă din plin principiul durabilității.

Camera principală se bucură de lumina soarelui. Ferestrele sunt realizate din geam termopan cu rame de lemn. Pe acoperișul prevăzut cu izolație sunt instalate panouri solare. La suprafață, acoperișul este din zinc și are un sistem de reutilizare a apei. „Cu aceste elemente combinate, clădirea este o sărbătoare a durabilității mediului. Alegerea lemnului ca material principal în întreaga clădire reflectă valorile și simbolurile unei regiuni în care natura este principala atracție”, spun arhitecții.

Sursa: designboom.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi