Dănuț Ciobotaru are 36 de ani și s-a născut la Focșani, iar de 9 ani are o activitate deosebită – construiește casele străbunilor la scară mică, păstrând cu mult talent energia și detaliile construcțiilor originale. Pasiunea pentru căsuțele în miniatură a început o dată cu prima sa creație, în cadrul unui eveniment extrem de special pentru el – propria nuntă. Și-a dorit o nuntă tradițională, iar lipsa de experiență nu l-a demotivat să încerce să creeze ceva frumos și original, luând decizia să facă cu mâinile lui casa de bani de la nunta sa. Vi l-am prezentat pe Dănuț în 2023, în cadrul unui material despre activitatea sa la secția de Științe ale Naturii din Muzeul Vrancei, detaliind un pic și despre căsuțele pe care le creează (https://forestmania.ro/atelierul-casutelor-din-lemn-romania-traditionala-in-miniatura/ ). Dar, vremea trece, iar timpul schimbă multe piese pe tabla de șah. Așadar, la 2 ani distanță, am decis să-l contactăm din nou, pentru a discuta mai multe despre pasiunea sa pentru căsuțele în miniatură în stil tradițional, dar și pentru a atinge mai multe subiecte interesante, precum ar fi felul în care se raportează meșterul la noile tehnologii, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, dar și planurile sale de viitor.
Pasiunea pentru realizarea căsuțelor în miniatură
Dănuț a creat căsuțe tradiționale, căsuțe de basm, dar și căsuțe coloniale din America, de acum 200-300 ani. Natura l-a învățat să creeze aceste miniaturi, dar și documentarea însoțită de cele câteva cursuri făcute în munții Vrancei la doi meșteri populari, urmate de un curs de crestături în lemn, povestea meșterul în cadrul unui reportaj realizat de TRINITAS TV
A muncit mult și nu a uitat să păstreze simbolurile satului românesc, cunoscându-le perfect semnificațiile. Căsuțele pot fi gata în câteva zile sau săptămâni, în dependență de complexitatea lucrării. Totuși, meșterul relata că realizarea acoperișurilor îi dă cele mai mari bătăi de cap. De asemenea, Dănuț încearcă să reproducă șindrila adevărată în miniatură – un proces foarte complex. Iar deși primește des solicitări să creeze lucrări anterioare, acesta povestea că, fiind vorba despre un obiect realizat handmade, căsuțele sunt unice și nicidecum nu pot fi identice. Dar, însuși meșterul nu vrea să urmeze pas cu pas proiectele vechi, dorindu-și să-și aștearnă imaginația și creativitatea asupra lucrărilor.
Natura îi este inspirație, dar și cămară cu resurse. Dănuț alege de multe ori să recicleze, povestind despre momentul în care colecta bețele de la vata de zahăr aruncate pe drum sau pe marginea șanțurilor în urma unui festival. Iar acesta nu este un caz izolat, Dănuț alege ca de fiecare dată când găsește rămășițe din lemn sau din alte materiale să le pună în valoare în cadrul lucrărilor sale.
“Folosesc tot ce găsesc în natură, am realizat chiar un acoperiș al unei case din mușchi natural cules din padure”, declară acesta în cadrul reportajului
Dănuț este recunoscător naturii, iar lemnul reprezintă pentru acesta ceva absolut special.
“Simt și cred că lemnul are viață, îmi transmite o energie. Făcând o paralelă, piatra clar transmite ceva rece, în schimb lemnul te apropie. Simți că discuți, vorbești cu lemnul. Îți transmite o liniște, probabil de asta și am răbdarea de a crea aceste miniaturi”, declara meșterul în același material
Proiecte și vise artistice

Contactat de Forestmania.ro, Dănuț ne-a povestit că i-ar plăcea să predea și cursuri, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Totuși, ca acest lucru să devină posibil, meșterul consideră că este necesară o simplificare a tehnicii sale de lucru. Creează pe baza instinctului, a simțirii și emoției, tehnică pe care o consideră aproape imposibil de predat:
„Ceea ce eu reușesc să meșteșugăresc în prezent sunt creații care prind viață, nu urmez un tipar, sau un șablon, creațiile mele primesc o însuflețire, o amintire, o trăire veche.
Toate aceste metode de lucru nu pot fi predate, ele trebuie simțite!”, ne-a povestit Dănuț
Întrebat despre alte planuri artistice pe care își dorește să le pună în aplicare în viitor, Dănuț ne-a povestit că pe lângă numeroasele vise și aspirații pe care le are, își dorește nespus de mult să realizeze un muzeu etnografic în miniatură, care să cuprindă creații inspirate de pe tot teritoriul țării. Își propune să expună case tradiționale românești, cu gospodării și anexe. Fiecare lucrare va avea o tematică specifică, povestește meșterul, fiind create pe zone etnografice, în funcție de tradiții, obiceiuri, chiar și relief.
Un alt vis frumos pe care-l are Dănuț este cel de a duce la bun sfârșit un proiect început acum 2 ani, realizarea în miniatură a Muzeului Satului Vrâncean. Deși până în prezent meșterul a reușit să facă doar 3 căsuțe din cele 32 de de gospodării ale muzeului, rămâne a fi optimist.
Întrebat despre tipul de lemn pe care-l preferă, Dănuț ne-a relatat:
„În general folosesc un lemn de esență moale, cum ar fi: lemn de tei, pin, brad, cedru, sau la unele proiecte mai speciale, de dimensiuni mici, îmi achiziționez un placaj special, din foi de balsa!”
Echilibrul între familie și pasiune

Descoperirea acestei noi pasiuni i-a adus multă fericire, însă l-a pus, în același timp, față în față cu câteva decizii și provocări importante, printre care se regăsește și gestionarea timpului, proces pe care-l consideră foarte dificil. Totuși, Dănuț ne-a povestit că este foarte norocos, soția sa oferindu-i toată înțelegerea și susținerea, chiar și în zilele în care este nevoit să-și depășească considerabil programul de lucru.
După ce a devenit tată, pasiunea pentru căsuțele în miniatură și-a schimbat poziția în clasamentul priorităților.
„Odată cu venirea puiului nostru pe lume, pasiunea mea a trecut pe al treilea loc, așadar se află în top trei, tot este bine!”, ne-a povestit Dănuț, urmând să completeze că vechiul său hobby s-ar putea să ajungă chiar pe locul 4, drumul său profesional fiind destul de înfloritor
Publicul

„Ești minunat, atât din perspectiva talentului, cât și a caracterului. Ai reușit să creezi nu doar căsuțe, ci povești de viață, amintiri ce dăinuie în timp. Mulțumesc pentru colaborare. Sunt onorată!”
Așa sună unul dintre zecile de mesaje pe care le primește Dănuț după ce bucură și emoționează cu lucrările sale. Iubirea pentru semeni și tradiție este transpusă în munca sa, lucru care nu trece neobservat.
„Dacă eram în zonă veneam ucenic voluntar!!! Îmi face bine chiar și privitul. Munca asta migăloasă dar frumoasă e ca o ploaie blândă. Ne spală gândurile… și când se termină lasă în urmă – FRUMOS. Să iasă așa cum vă doriți sau chiar mai bine!” – este un alt mesaj de apreciere și încurajare pe care ni l-a împărtășit meșterul
Tehnologia și viitorul artei tradiționale
Deși tehnologia este văzută ca o amenințare de mulți oameni de artă, în cazul lui Dănuț nu se aplică această frică. Din contra, acesta consideră că „artă miniaturistă” cu inspirațiii tradiționale ar putea câștiga mai mult teren.
Meșterul consideră că tehnologia are 2 laturi, în funcție de felul în care decizi să o folosești.
„Modernul în prezent, derulează și desfășoară totul într-o mare viteză. Este plin de vicii, de idoli falși, este lipsit de repere, TV-ul a acaparat aproape pe toată lumea și reprezintă principalul model social. Modernul este lipsit de empatie, dar, cum îi spun și soție: nu toată lumea poate fi salvată!”, a declarat meșterul pentru Forestmania.ro
Dănuț nu-și dorește să fie pe placul tuturor, deși creațiile sale sunt dedicate lumii întregi, asta nu înseamnă că trebuie să fie plăcute de toți. Acesta vede arta ca pe un refugiu, o reîntoarcere la valori și la liniște.
„Pentru că modernul este așa de zbuciumat, lumea tinde să se întoarcă către liniște, către amintiri, către tradiții, către copilăriile lor. Ei bine, consider că acest gen de „artă miniaturistă” tradițională, va rezista și va exista, deoarece exact asta creez eu: liniște, amintiri, copilărie, meditație, melancolie!”, a declarat Dănuț.

Promovarea și păstrarea tradițiilor
Dănuț consideră că descoperirea tradițiilor este o experiență pe care trebuie fiecare individual să o trăiască și nu să fie indusă într-un mod artificial. Prin propria trăire și simțire se poate crea o conexiune, consideră meșterul.
„Degeaba vii și încerci să-i vorbești omului despre tradiții, dacă el nu se regăsește în acestea, nu se creează o conexiune. Un părinte duhovnic, nu te găsește el pe tine, tu îl găsești pe el. Așa-i și cu tradițiile!”, ne-a povestit Dănuț pe final de discuție.
