Pădurile tropicale sunt faimoase pentru biodiversitate și bogăție, cu o faună și vegetație asemănătoare cu cea a junglei. Acest fapt se datorează temperaturilor ridicate și a umidității. Totuși, ceea ce putem admira cu ochii noștri astăzi, a trecut, de fapt, printr-o metamorfoză impresionantă. Pădurile de astăzi sunt doar o etapă dintr-o poveste lungă, pădurile tropicale evoluând și adaptându-se la diverse schimbări pe parcursul a milioane de ani.
Conform unei cercetări publicate în Geology, prima pădure tropicală de pe planetă a fost descoperită într-o mină de cărbune din Illinois, SUA. Pădurea fosilizată în urmă cu 300 de milioane de ani constă dintr-un amestec de plante dispărute, fiind fosilizată în urma unui accident geologic, când un cutremur uriaș de acum 300 de milioane de ani a făcut ca întreaga regiune să scadă sub nivelul mării, îngropând pădurea în noroi.
„A fost o experiență uimitoare. Am coborât în mină într-un vehicul blindat, până când ne-am aflat la o sută de metri sub suprafață. Pădurea fosilă era înrădăcinată deasupra filonului de cărbune, astfel încât, acolo unde cărbunele fusese extras, pădurea fosilizată era vizibilă în tavanul minei”, a declarat Howard Falcon-Lang de la Universitatea Bristol din Regatul Unit și autorul principal al studiului, conform news.mongabay.com
Howard Falcon-Lang a relatat despre traseul de câțiva km pe care l-au parcurs de-a lungul unor „pasaje întunecate ca smoala”, cu pădurea fosilă chiar deasupra lor. Cercetătorii au reușit să facă și o hartă a pădurii la lumina lămpilor de mineri.
Pădurea tropicală se întinde pe 10 000 de hectare și este, după spusele cercetătorilor, cea mai mare pădure descoperită vreodată. Aceștia au menționat și contribuțiile pe care le-ar putea avea această descoperire asupra înțelegerii și analizei pădurii tropicale din Carbonifer, de acum 300 de milioane de ani.
Cercetătorul a subliniat că, întrucât la etapa actuală multe dintre aceste plante nu au echivalent, cunoștințele lor de dinainte să realizeze lucrarea erau destul de limitate.
„Această descoperire spectaculoasă ne permite să urmărim modul în care compoziția speciilor din pădure s-a schimbat de-a lungul peisajului și modul în care această compoziție a speciilor este influențată de diferențele subtile din mediul local.”, a declarat cercetătorul conform sursei citate anterior.
Sursa: https://news.mongabay.com/2007/04/worlds-first-rainforest-found-in-illinois/
Sabrina Vacari
redactie@forestmania.ro