Primăriile marilor orașe fac apel la cetățeni să ducă brazii de Crăciun în locurile special amenajate, pentru a fi colectați și duși la reciclat.
La Craiova, firma de salubritate și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de gestionare a deșeurilor Dolj transmit ca în perioada 05 – 10 ianuarie 2022 are loc acțiunea de colectare. Craiovenii sunt rugați să scoată brazii la platformele aferente blocurilor în care locuiesc, se arată într-un comunicat al companiei.
Toată masa lemnoasă colectată va fi predată, în vederea valorificării prin proces de compostare. După ce sunt colectați de la populație, brazii sunt tocați și stocați la punctul de stocare temporară din Malu Mare, apoi sunt trimiși către stația autorizată de compostare din București, în vederea realizării de compost.
Primarul oraşului Arad, Călin Bibarţ, a declarat, de asemenea, că brazii vor deveni compost, mai puţin cel înalt de peste 20 de metri, instalat de municipalitate în faţa Palatului Administrativ, care va fi oferit unor familii pentru a-l folosi ca lemn de foc.
Și la București, dar și în Galați are loc același procedeu.
La Galați se adună brazii de la toate ghenele de gunoi şi sunt transportați la Staţia de Sortare şi compostare de la Barboşi. Aici, cu un buldoescavator, brazii sunt transportaţi în utilajul de tocat. După ce sunt puşi în cuva maşinăriei, sunt făcuţi bucăţele în mai puţin de două minute. Acesta este însă doar primul pas. „Brăduţii ajung la staţia de compostare a municipiului Galaţi, sunt tocaţi într-un utilaj special, sunt transformaţi într-o tocătură, care apoi este distribuită în brazde. Periodic, aceste brazde sunt întoarse şi udate, iar după trei – patru luni se transformă în compost. Acest compost este apoi utilizat la întreţinerea spaţiilor verzi din municipiu. Pe scurt, ajung un îngrăşământ natural, folosit pentru spaţiile verzi din municipiu”, declară pentru viatalibera.ro reprezentantul companiei de salubritate din Galați.
Incluși în circuitul de reciclare, brazii se vor întoarce în natură
Cei de la Arad au o altfel de metodă: brazii intră într-o instalaţie de tocat, iar materia biodegradabilă rezultată este păstrată apoi în tuneluri speciale timp de 28 de zile, la temperatură şi umiditate controlate. Apoi, materia este ţinută încă 56 de zile, la maturare. Produsul final are o calitate foarte bună şi este folosit în agricultură sau amenajări peisagistice.