DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
5.9 C
Bistrița
9.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Primul proiect agroforestier din România de după 1990: arbori, cereale și legume

Recomandate

În primăvara acestui an, Fundația „Pădurea de Mâine” a inițiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulată în România după 1990. Cercetarea include o parcelă de teren de 1,3 hectare plantată în sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori și arbuști care vor interacționa cu culturi de cereale și legume.

Potrivit unui comunicat transmis redacției forestmania.ro, scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea și întreținerea sistemelor agroforestiere în România.

Sistemele agroforestiere – integrarea de arbori și arbuști din specii forestiere în culturi agricole, pășuni sau activități zootehnice – sunt printre cele mai vechi modele de management durabil al pământului utilizate de om, iar în ultimii 40 de ani cercetările internaționale au evidențiat beneficii substanțiale pentru agricultură, mediu și comunități.

Culturile agricole sunt susținute de cele forestiere și devin astfel mai productive și mai reziliente în fața schimbărilor climatice. Arborii protejează solul, purifică apele și aerul, oferă umbră și adăpost pentru culturile agricole, oferind suplimentar serviciile ecosistemice specifice pădurilor – inclusiv lemn care stochează dioxid de carbon suplimentar și poate fi folosit pentru construcții sau producția de energie.

Dacă la nivel european există peste 8 milioane de hectare de teren cultivate în sistem agroforestier, potrivit European Agroforestry Federation (EURAF), în România nu s-au desfășurat astfel de proiecte după 1990.

Ce este un sistem agroforestier?

Cei de la fundație explică: În literatura de specialitate sunt multe definiții pentru sistemele agroforestiere, dar toate subliniază integrarea arborilor și a altor specii lemnoase (în diverse combinații) în culturile agricole, în pășuni sau în activitățile zootehnice, pentru a extrage beneficii suplimentare de pe aceeași suprafață de teren.

Perdelele forestiere care protejează culturile de cereale sau arborii solitari sau în pâlcuri păstrați pe pășunile pentru animale sunt exemple la îndemână pentru România, dar conceptul este mult mai bogat în aplicații.

Este poate cel mai vechi model de management durabil al pământului, datând din perioada neolitică, atunci când oamenii au început să cultive plante la adăpostul pădurilor. Însă în secolul al XX-lea sistemele agroforestiere au fost înlocuite aproape complet în Occident de agricultura intensivă: culturi plantate pe suprafețe neîntrerupte, îngrijite cu mijloace mecanizate și susținute chimic pentru a face față dăunătorilor sau pentru a deveni mai productive.

Fundația Pădurea de Mâine finanțează primul proiect de cercetare care să conducă la elaborarea unui ghid de bune practici pentru culturile în sistem agroforestier din țara noastră.

„Pădurea de Mâine luptă activ împotriva schimbărilor climatice și pentru a crește suprafețele împădurite din România,” a declarat Mihail Caradaică, directorul Fundației Pădurea de Mâine. „În special din zona de câmpie, acolo unde regăsim în jur de 6% din pădurile României, sistemele agroforestiere aduc beneficii multiple – reducerea dioxidului de carbon din atmosferă, creșterea potențialului economic al culturilor agricole prin umiditatea oferită de arbori și fertilizarea solului, protecție pentru animalele domestice acolo unde sistemele agroforestiere sunt implementate în ferme.”

Mihai Caradaică

Cercetător principal în proiect este șef de lucrări dr. ing. Mihai Enescu (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București) iar lucrările se desfășoară în parteneriat cu Wood Field SRL din Craiova, care a pus la dispoziție terenul și asigură lucrările de plantare și îngrijire sub supravegherea cercetătorului principal.

Sistemul agroforestier a fost instalat pe o suprafață de 1,3 hectare, împărțită în 20 de ploturi. 60% din suprafață a fost plantată cu peste 20 de specii de arbori și arbuști, 20% a fost semănată cu cereale (grâu, porumb, orz, floarea soarelui) și 20%, cu legume (ardei, roșii, vinete) și arbuști fructiferi (mur, zmeur, agrișe, coacăze).

„Timp de cinci ani vom monitoriza modul în care aceste culturi se dezvoltă, se asociază și reacționează împreună,” a declarat Mihai Enescu, coordonatorul științific al proiectului. „Testăm diverse tehnici și metode de plantare și cultivare, atât pentru speciile forestiere cât și pentru cele agricole. Vom veni de asemenea cu rânduri irigate, rânduri neirigate, rânduri fertilizate, rânduri nefertilizate, astfel încât să răspundem la peste 20 de întrebări de cercetare.”

Pe parcursul proiectului, rezultatele cercetării vor fi supuse în permanență dezbaterii cu o comunitate științifică internațională pentru a putea extrage cele mai importante idei și a formula un ghid de bune practici pentru utilizarea sistemelor agroforestiere în România.

Sursa: pădureademaine.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi