Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat ieri o dezbatere pe tema dezvoltării sistemului de trasabilitate SUMAL 2.0, în condițiile în care e pregătită o Ordonanță de Urgență în acest sens. Ordonanța creează cadrul legal necesar dezvoltării, implementării și funcționării versiunii 3.0. a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase.
Prezent la dezbatere, președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, a spus că nu înțelege care este urgența și a susținut că nu mai este cazul să punem pe primul loc doar trasabilitatea, sancțiunile și coerciția. Din partea ASFOR au fost prezenți la dezbatere mai mulți reprezentanți ai sectorului de exploatare și prelucrare primară a lemnului.
„Sistemul SUMAL are un impact foarte mare asupra activității noastre. Am avut în ultimii ani perioade de blocaj, în care efectiv nu am lucrat, pentru că sistemul nu a funcționat. Și asta pentru noi a însemnat pierderi. Și nu ne dorim să mai avem în continuare astfel de sincope. Atât ASFOR, cât și forestierii au fost alături de minister în dezvoltarea și lansarea SUMAL, însă noi nu ne dorim să ne mai asumăm pe viitor blocaje de activitate.
Nu prea înțelegem noi, dacă avem o scrisoare pozitivă a Comisiei Europene asupra pădurilor, unde e urgența? Nu înțelegem ce legătură are GPS-ul cu LiDAR-ul? Dacă în România avem ocol silvic, cu pădurar, șef de district, șef de pază, șef de ocol, avem Gardă forestieră, avem Poliție, avem Jandarmerie, avem STS, avem SUMAL, să înțeleg că avem în continuare probleme cu tăierile ilegale astfel încât să fie nevoie de o urgență? Nu cred că mai e cazul!
Putem trece oricând la SUMAL 3.0 dar după o analiză atentă a ceea ce a însemnat SUMAL 2.0.
Vă spun sincer, eu îmi doresc ca noi, în România, să ne mândrim cu un sector de exploatare pus la punct și modern, nu cu instrumente de urmărire. Eu îmi doresc ca domnul ministru să iasă și să spună: Avem linia asta de finanțare pentru operatorii economici, avem linia de finanțare pentru industrie, pentru păduri. Nu cred că trebuie să mai punem pe primul loc doar trasabilitate, sancțiuni și coerciție”, a spus Ciprian Dumitru Muscă.
Ministrul Mircea Fechet a răspuns la cele declarate de președintele ASFOR, subliniind că SUMAL trebuie să fie un instrument din care nu doar putem să aflăm dacă un anumit transport este legal sau nu , ci mai ales să obținem informații valoroase despre pădurile din România. „Procedura de infringement nu este închisă. Nu oprim lupta cu tăierile ilegale. Există în continuare, la o scară descrescătoare, tăieri ilegale. Și hoții de lemne din România nu dorm. Din acest motiv nu ne vom opri din acest demers. Nu însemnă că nu putem băga bani în finanțarea sectorului. Și eu îmi doresc să ținem pasul cu tehnologiile nou apărute. Agricultorii … nu a rămas unul fără un tractor de 500.000 de euro, iar în pădure vezi un TAF care pare că se desface în bucăți. Sunt multe lucruri de discutat, poate ar trebui să ne întâlnim mai des”, a spus Fechet.
Cât costă controlul?
Ioan Farcaș, consilier ASFOR din zona Timiș, a pus câteva întrebări în timpul dezbaterii:
- Cantitatea tăierilor ilegale – nu a lemnului fără proveniență – din anul 2023 și o comparație cu tăierile ilegale din alte țări
- Costul alocat controlului. Cât a costat controlul, versus metrii cubi confiscați din tăierile ilegale?
- Cum facem cu GPS-urile la căruțe?”
Secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu a răspuns: „Volumul activităților ilegale în orice sistem nu e niciodată comparabil cu cel real. Orice sistem de control are și rolul de a preveni. Și nimeni nu va putea face vreodată calculul următor: cât s-ar fi furat dacă SUMAL 2.0 nu ar fi fost?
Faptul că România este într-o lumina negativă față de tăierile ilegale nu a permis să atragem fonduri pentru sectorul forestier. Costurile acestei percepții de imagine negative sunt greu de cuantificat. Eu aș putea spune că câteva sute de milioane de euro nu au venit în România tocmai pentru că avem încă această problemă”.
„Opinia publică nu poate dicta direcția ministerului””
Mircea Berzovan, de la Agrimol Trade, a spus că industria se află într-un moment complicat.
„Ceea ce se întâmplă astăzi în industrie este cauzat de orientarea și abordarea greșite în ceea ce privește controlul și controlul legalității lemnului. Se caută lemn furat în porturi, în depozitele unor fabrici după prelucrare, după ce ajunge cherestea, după ce ajunge lambriu. Imaginea României este cauzată tot de abordările greșite ale instituțiilor românești față de antreprenorii pe care îi au. Opinia publică este important pentru politic, dar, în același timp, nu poate să fie cea care dictează direcția ministerului în abordare, față de cei care sunt specialiști. Opinia publică e formată negativ de niște activiști care în mare parte sunt bine intenționați, dar sunt și unii care distrug, pentru că caută și un câștig. Nu putem să nu ținem cont de cei care sunt specialiști. De la Romsilva, din mediul privat, din minister. Trebuie să fie cei care au primul cuvânt, nu activiștii, nu opinia publică. Mai departe, ce se decide în minister e treaba voastră, dar eu văd că încetul cu încetul această industrie moare. Pentru că văd cu cem ă confront față de cei de afară. Și degeaba băgăm noi controale peste controale și LiDAR, pentru că trec zeci de camionete sub cinci metri cubi. Fac drumuri de 4 – 5 ori care acoperă amenzile…”.
Reprezentanții ministerului au dat asigurări că industria va fi consultată și implicată în fiecare pas al arhitecturii noului SUMAL. Cu atât mai mult cu cât analiza de business se va face odată cu aprobarea Ordonanței supusă dezbaterii.
Trebuie să ne focusăm activitatea pe rezolvarea problemelor, nu pe controale !