DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
-0.7 C
Bistrița
3.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Proiect de modificare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, lansat de Ministerul Mediului

Recomandate

Ministerul Mediului a anunțat lansarea unui proiect de modificare a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, ca răspuns la o solicitare făcută de ASFOR – Asociația Forestierilor din România.

În data de 4 noiembrie 2024, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat o dezbatere publică pentru un proiect de Hotărâre a Guvernului care vizează modificarea acestui regulament, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017.

Proiectul normativ are ca principal obiectiv reducerea perioadei de aplicare a sancțiunii la 45 de zile în anumite situații, după cum urmează:

  1. Neîndeplinirea contractului din culpa operatorului: În cazul în care un operator economic adjudecatar nu reușește să încheie contractul de vânzare a masei lemnoase sau a lemnului fasonat adjudecat din motive care îi aparțin exclusiv, aceasta va conduce la anularea adjudecării. De asemenea, operatorul va pierde garanția de contractare și dreptul de a participa la licitații sau negocieri timp de 45 de zile de la data-limită stabilită pentru încheierea contractului.
  2. Rezilierea contractului din culpa cumpărătorului: Dacă un cumpărător decide să rezilieze contractul de vânzare a masei lemnoase pe picior sau a lemnului fasonat din motive ce țin de el, acesta va pierde garanția de contractare pentru masa lemnoasă rămasă neachitată și neexploatată la data rezilierii. De asemenea, va fi exclus de la participarea la viitoare licitații sau negocieri pentru o perioadă de 45 de zile.

Proiectul reglementează și situația contractelor de vânzare a masei lemnoase sau lemnului fasonat aflate în derulare la data intrării în vigoare a noilor reglementări. Astfel, contractele existente vor fi modificate corespunzător, prin încheierea de acte adiționale, asigurând coerența și legalitatea proceselor de comercializare a masei lemnoase.

Aceste măsuri au ca scop îmbunătățirea gestionării resurselor forestiere și asigurarea unui cadru legislativ mai clar și mai eficient pentru toți participanții la piața de lemn. Participarea publicului la dezbaterea acestui proiect este esențială pentru a adapta reglementările la nevoile și realitățile din domeniu.

Proiectul a fost inițiat ca urmare a unei solicitări formulate de ASFOR în luna august 2024, evidențiind angajamentul Ministerului Mediului de a colabora cu actorii din sectorul forestier pentru a optimiza reglementările în vigoare.

Proiect

Nota de fundamentare

Dumitru Roșca

redacție@forestmania.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi