DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1.6 C
București
0.2 C
Sibiu
0.3 C
Suceava
-1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
-0.7 C
Bistrița
3.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, decembrie 12, 2024

Componenta digitală în gestionarea eficientă și sustenabilă a deșeurilor

Recomandate

În era artificialului și a digitalizării puternice, relația dintre om și natură a ajuns să fie ușor strămutată. În fuga nesfârșită de a prinde autobuzul spre diverse aspirații, omul modern e prins într-un circuit al vitezei și uită câteodată să privească pe geam la cireșul de lângă poartă sau la pădurea de la marginea orașului. Iar această neglijență nu este justificabilă în niciun mod. Omul are nevoie de natură, precum și natura are nevoie de implicarea omului. 

Iar dacă tot componenta digitală ocupă un loc atât de valoros în viața omului modern, aceasta poate fi folosită și drept instrument în abordarea problemelor de mediu, nu doar ca sursă de divertisment.

Pe fondul unei industrializări și urbanizări accelerate, societatea a devenit ceva mai insensibilă la fenomenele care nu o afectează imediat, reciclarea nefiind o prioritate pentru mulți locuitori ai acestei planete. Lucrurile încep să miște abia când o problemă e semnalată de mai multe persoane, mai multe voci transmit mai repede un semnal decât una singură. Studiile despre încălzirea globală și efectele deșeurilor asupra mediului servesc și ele drept sisteme de alarmă care aduc deșteptarea socială.

Astfel, societatea modernă începe să deschidă ochii și să se preocupe și de starea mediului, ajungând să aplice chiar și  instrumentele digitale pentru a facilita rezolvarea problemelor de acest tip. Este foarte important să utilizăm toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a crea un bine comun. În materialul de astăzi vom discuta despre componenta digitală utilizată pentru gestionarea eficientă și sustenabiliă a deșeurilor.

Ce sunt eco-insulele digitalizate?

Conceptul de eco-insulă a devenit tot mai popular în multe țări ale lumii, fiind văzută ca o soluție durabilă, care poate combate degradarea mediului. Acest sistem a fost conceput pentru a maximiza eficiența resurselor și a promova utilizarea energiei regenerabile. Eco-insulele digitalizate asigură colectarea separată a deșeurilor, unele pot conține diverși senzori, gestionare digitală de la distanță a accesului în pubele, soluții de planificare a traseelor, dar și alte dotări extrem de eficiente.

Insulele ecologice digitalizate sunt folosite mai ales în zonele de blocuri de apartamente din interiorul localităților. Acestea asigură colectarea separată a deșeurilor menajere, pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri metalice, deșeuri de sticlă, deșeuri biologice și deșeuri reziduale.

Eco-insulele în România

Eco-insulele digitalizate au ajuns și în România, fiind deja instalate în Alba Iulia, Cugir, Năvodari, Tg. Secuiesc, Victoria, Galaţi, Vlăhiţa, Sângeorgiu de Pădure, Abrud şi Sfântu Gheorghe. Eco-insulele au putut fi amplasate datorită unui proiect complex, cu o valoare totală de peste 260 de milioane de euro, iar aceste soluții urmează să fie implementate în 50 de localități. Cu privire la finanțarea proiectului, Agerpres citează din comunicatul liderului de proiect:

„Finanţarea întregului program este realizată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ax Perpetuum, în calitate de lider al proiectului, şi Techbolide, în rol de subcontractant, două companii de referinţă în domeniul tehnologiei şi mediului, au câştigat o parte semnificativă a licitaţiei organizate de Ministerul Mediului.”

Numărul eco-insulelor este unul impresionant,  ajungând la  2.159 și fiind configurate special pentru colectarea separată a deşeurilor. Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a părut foarte încrezător și optimist, considerând programul ca fiind unul cu potențial.

„Digitalizarea şi, mai ales, eficientizarea sistemului de gestionare a deşeurilor reprezintă un obiectiv important pentru România. Avem câteva ţinte foarte ambiţioase pe care trebuie să le atingem, cum ar fi un grad de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale de 55% până în 2025 sau reducerea la 10% a cantităţii de deşeuri municipale eliminate prin depozitare până în 2035″ a explicat acesta, declarația regăsindu-se în materialul realizat de Agerpres

De asemenea, trebuie menționat faptul că programul conține 3 tipuri de eco-insule, destinate celor cinci fracții de deșeuri. Totuși, fiecare dintre acestea au ceva în comun, faptul că  vor fi compuse din ansamblul hardware şi platforma software, care urmează să contabilizeze acțiunile utilizatorilor, să asigure raportări pentru autorități, să contorizeze statusul de funcționare și frecvența de golire a containerelor, să se interconecteze cu o aplicație mobilă și să asigure managementul datelor.

Sabrina Vacari

https://www.agerpres.ro/mediu/2024/11/08/video-locuitorii-din-darmanesti-si-moinesti-beneficiaza-de-noile-eco-insule-digitalizate-inaugurate-vineri–1384129

https://www.neuralword.com/en/article/how-does-the-ecological-island-work-understanding-its-operations-and-impact

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi