DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

18.3 C
București
15.2 C
Sibiu
14.8 C
Suceava
12.5 C
Covasna
12.5 C
Piatra Neamț
13.5 C
Braşov
12.6 C
Bistrița
14.8 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Proiect susținut de stat în Germania: Cărămizi cu spumă din lemn de fag

Recomandate

În viitor, fibrele din lemn de fag vor fi utilizate ca o componentă a cărămizilor ecologice. Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii (BMEL) finanțează construcția unei fabrici pilot pentru utilizarea fibrelor din lemn de fag ca umplutură pentru cărămizi, cu fonduri din programul de finanțare a materiilor prime regenerabile.

Pe 8 septembrie, secretarul de stat Ophelia Nick a anunțat o finanțare în valoare totală de 1,86 milioane EUR pentru proiect.

„Prin procesarea fibrelor de fag în material de umpluturi de cărămidă, participanții la proiect deschid o altă opțiune pentru utilizarea lemnului. Aici, silvicultura, sectorul izolațiilor și producătorii de cărămidă lucrează împreună în spiritul bioeconomiei. Proiectul se bazează și pe liniile directoare ale Cartei pentru Lemn 2.0”, a explicat Nick la predarea avizelor de finanțare.

Conceptul are la bază cercetările de laborator ale Institutului pentru Cercetarea Lemnului. Se urmărește dezvoltarea unui proces de defibrare și prelucrare ulterioară prin care lemnul de fag e transformat într-un covor de fibre flexibile sau într-o spumă de lemn ca umplutură pentru cărămizi.

Absorbția apei și comportamentul la foc al materialului izolator trebuie optimizat. Sunt investigate diferite procese tehnice de umplere a cărămizilor cu covorașe de izolare din fibre sau spumă de lemn sau granule de spumă din fag. La final, va fi necesară aprobarea materialului „cărămidă-lemn” de la Institutul German pentru Tehnologia Construcțiilor, urmată de implementarea industrială a procesului și comercializarea cărămizii umplute cu fibre de lemn de fag.

Semnalul de plecare pentru dezvoltarea conceptului și construcția unei fabrici pilot pentru producția de covorașe din fibre de lemn și spumă de fag va fi dat în octombrie 2022. Fraunhofer WKI va optimiza și evalua utilizarea fibrelor din lemn de fag, iar producătorul Bellenberg Wiest GmbH & Co. KG lucrează la soluția de umplere a cărămizilor. Proiectul ar trebui finalizat în 2025.

Dezvoltarea și utilizarea de noi materiale termoizolante este prioritară azi, când factorii decisivi sunt: prețul materiilor prime, costurile produselor alternative, conductivitatea termică și balanța CO2 sau amprenta de carbon, precum și reciclabilitatea produselor de izolație.

Sursa: forstpraxis.de

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi