Pe 9 mai 2023, o structură din lemn masiv de 10 etaje a fost supusă unor teste seismice la Universitatea din California, San Diego (UCSD), ca parte a proiectului Tall Wood al Infrastructurii de Cercetare a Ingineriei Natural Hazard (NHERI). Acest proiect finanțat de Fundația Națională pentru Știință urmărește să dezvolte și să valideze o metodologie de proiectare seismică bazată pe rezistență pentru clădirile înalte din lemn.
Proiectată de LEVER Architecture, structura este cea mai înaltă clădire din lume care poate fi testată pe un simulator de cutremur. Designul, dezvoltat ca un prototip, se distinge prin pereții de lemn masiv care permit structurii să se balanseze și să se recentreze în timpul unui cutremur, fără a deteriora sistemul structural primar.
Tijele de oțel care se extind pe toată înălțimea fiecărui perete, precum și plăcile de îndoire în formă de U (UFP) înlocuibile la fiecare nivel de podea, absorb forța unui eveniment seismic. Conceptul depășește cerințele de bază de performanță în materie de siguranță a vieții prin crearea unei soluții rezistente, evitând prăbușirea clădirii în urma unui cutremur.

Testul a simulat două cutremure înregistrate anterior: cutremurul din Northridge, CA, din 1994, cu magnitudinea de 6,7 și cutremurul din 1999 de la Chi-Chi, Taiwan, cu magnitudinea de 7,7. Masa de agitare a UCSD, unde a avut loc testul, este cea mai mare masă de „scuturare” în aer liber din lume, și a suferit recent o actualizare care a crescut numărul de axe de scuturare – simulând și mai bine evenimentele seismice reale.

Echipa, condusă de Dr. Shiling Pei, PE al Școlii de Mine din Colorado, este formată din ingineri și cercetători de la Universitatea din Washington, Universitatea din Nevada, Universitatea Lehigh și alții. Lista completă a partenerilor de proiect poate fi găsită aici.
Structura este alcătuită în mare parte din produse din lemn masiv, inclusiv cherestea laminată încrucișată (CLT), panou de placaj masiv (MPP), cherestea laminată cu cuie (NLT), cherestea laminată cu dibluri (DLT), cherestea laminată cu furnir (VLT) și glulam. Cercetarea ar putea deschide calea pentru schimbări în codurile de construcție pentru structuri rezidențiale și comerciale, care ar putea duce la adoptarea pe scară mai largă a lemnului masiv ca material de construcție durabil, puternic și versatil, în special în zonele predispuse activității seismice.
De asemenea, ar putea valida lemnul masiv pentru a contribui la crearea clădirilor mai sigure și mai rezistente la cutremur. Concluziile complete ale construcției și testării clădirii vor fi publicate în această vară și, dacă sunt considerate repetabile și scalabile, ar putea avea implicații majore pentru industrie și pentru mediul construit în general.

În timp ce proiectul NHERI se concentrează în primul rând pe capacitățile seismice ale lemnului, cercetătorii vor analiza și posibilitățile de deconstrucție a lemnului. După testarea seismică inițială, de succes, cercetătorii vor dezasambla ultimele patru etaje și vor trimite lemnul înapoi la Universitatea de Stat din Oregon pentru teste și cercetări suplimentare, pentru a colecta date despre potențialul său de a fi reutilizat în mediul construit.
Lucrarea LEVER cu sistemele de „perete balansoar” din lemn a început în 2015 cu premiul USDA Tallwood Building și proiectarea pentru Framework, primul edificiu din lemn aprobat pentru construcție în S.U.A. LEVER utilizează tehnologia peretelui balansoar în proiectarea noului său spațiu de birouri.
Mai trebuie spus că proiectul de cercetare a primit și sprijin de la U.S. Forest Service, Forest Products Laborator și o serie de parteneri industriali.
Sursa: Lever Architecture