DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

11.4 C
București
10.2 C
Sibiu
10.3 C
Suceava
12.3 C
Covasna
10.3 C
Piatra Neamț
10.4 C
Braşov
8.4 C
Bistrița
10 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 22, 2024

Propunere PSD: „Să nu se mai taie 10 ani arbori sănătoși”. Poziția ASFOR

Recomandate

Partidul Social Democrat anunță că va depune, la debutul sesiunii parlamentare, un proiect de lege prin care să fie interzisă, timp de 10 ani, „tăierea arborilor sănătoși”. Inițiativa vine pe fondul dezbaterii asupra Strategiei Forestiere Europene 2030, care prevede o mai bună monitorizare a pădurilor și limitarea pe cât posibil a exploatărilor forestiere. Totodată, demersul social-democraților este unul de opoziție față de Guvernul României: ministrul Mediului s-a alăturat altor zece omologi europeni care critică sensul profund ecologic al Strategiei, ignorând locurile de muncă și rolul sectorului forestier în economia circulară.

Merită menționat că industria de prelucrare a lemnului reprezintă 20% din întreprinderile producătoare din întreaga UE, susținând 3,6 milioane de locuri de muncă, cu o cifră de afaceri anuală de 640 miliarde EUR. Este și motivul pentru care Tanczos Barna susţine că strategia înseamnă o povară financiară pentru state, iar „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”. Într-un interviu acordat în presa maghiară, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-şi decide politicile în domeniul pădurilor.

ASFOR: E nevoie de un just echilibru între rolul social, economic și de mediu al pădurii

Asociația Forestierilor din România (ASFOR), prin președintele Ciprian Muscă, salută inițiativa PSD de a depune un proiect legislativ împotriva tăierii arborilor sănătoși.

„Asociația Forestierilor din România (ASFOR) salută inițiativa unei formațiuni politice de a depune un proiect legislativ împotriva tăierii arborilor sănătoși, însă acesta trebuie construit cu specialiști pe baza realității din teren cu respectarea rolului economic, social și de mediu care guvernează relația dintre om, comunitatea locală și pădure.

Prin acest demers, România ar intra în rândul țărilor europene care practică acest mod modern de silvicultură, prin care sunt promovați arborii de viitor. În contextul în care, la nivelul specialiștilor din silvicultură, au loc discuții avansate cu privire la strategia forestieră națională și actualizarea normelor silvice, considerăm de bun augur susținerea venită și din zona legislativă.

Acest principiu modern de silvicultură vizează protejarea arborilor de viitor și recoltarea acestora doar în momentul în care aceștia ajung la maturitate.

Avem nevoie de actualizarea modului nostru de a face silvicultură și să ne adaptăm la curentul european, iar noi, cei din exploatarea și industrializarea lemnului, de ani buni solicităm să fie implementat și în România.

Astfel de arbori de viitor sunt protejați și îngrijiți 120 – 140 de ani, nu doar 10 ani, în funcție de specie și sunt recoltați doar în momentul în care intră în declin. Lemnul acestor arbori urmează să fie folosit pentru a deservi nevoile omului. În unele cazuri, pentru alte sute de ani.

Și în natură, ca și în orice construcție socială, în momentul în care intri în declin ești înlocuit cu o nouă generație, pe care noi o sperăm mai viguroasă.

Retorica firmelor românești de exploatare și industrializare a lemnului este una constructivă și se bazează pe recoltarea sustenabilă, crearea de locuri de muncă, plata taxelor și impozitelor și asigurarea a cel puțin 8% din PIB-ul României.

Prin dialog și bună colaborare se pot elabora legi, dar și programe de finanțare care să reușească să asigure un just echilibru între rolul social, economic și de mediu al pădurii, însă fără a neglija importanța acestui sector pentru economia națională și pentru dezvoltarea comunităților locale.

ASFOR îi invită oficial pe reprezentanții legislativului național, dar și pe reprezentanții români din Parlamentul European la realizarea unor sesiuni de comunicare atât în mediul online, cât și în mediul cel mai propice pentru astfel de discuții și anume Pădurea. În acest fel, vom găsi împreună modalitățile optime de a promova un echilibru OM-PĂDURE.”, punctează Ciprian Muscă.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi