DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

23.9 C
București
20.2 C
Sibiu
22.4 C
Suceava
22.6 C
Covasna
23.5 C
Piatra Neamț
19.8 C
Braşov
21.8 C
Bistrița
24.3 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Puieții forestieri containerizați se prind și în România

Recomandate

Romsilva anunța ieri că într-unul din cantoanele Direcției Silvice Ploiești au apelat la metoda „puieților containerizați” pentru stejar. Adică o metodă pe care o știm de la producătorii agricoli, pentru răsaduri. Ei bine, aceasta este acum noua „modă” și în silvicultură. Și nu doar la noi, unde abia începe și se face deocamdată manual, „ca bunica la fasole”. Țările europene folosesc de ani buni containerizarea, dar complet mecanizată. Procesul este făcut cap – coadă cu utilaje, inclusiv sortarea semințelor și semănarea. O companie din Suedia produce întregul sistem, de la țăvițe până la amestecul cu turbă. Și îl „exportă”, contra-cost, cu tot service-ul post vânzare aferent.

În Letonia sunt deja patru astfel de „creșe”. Producătorii containerelor, suedezii, spun că este o tehnologie de creștere eficientă și competitivă.

Avantaje găsesc și cei de la Romsilva: „Puieții containerizați au avantajul eliminării șocului la transplantare și rezistă mai bine la secetă. Spre deosebire de puieții produși în sol, care sunt apți de plantat după doi ani, acești puieți containerizați sunt apți de plantare după numai un an.

În plus, recipientele (containerele) pot fi refolosite pentru producerea altor puieți timp de aproximativ zece ani, iar costurile de producție şi, implicit, plantare, sunt mai mici în comparaţie cu metodele clasice de până acum. Nu în ultimul rând, procentul de prindere a acestora este estimat a fi mai mare. Acești puieți sunt parte a soluției de lupta contra aridizării și deșertificării României”.

Bistrița, primul centru – pilot de pepinieră tehnologizată

Direcția Silvică Bistrița a depus un proiect de finanțare pentru o pepinieră containerizată, cu tot sistemul aferent. Solicitarea este inclusă în PNRR și, din câte se pare, s-a aprobat: UE alocă bani prin PNRR pentru împăduriri și pepiniere, prin urmare la Bistrița va exista prima „creșă” tehnologizată din țară. Până atunci, însă…

Aproape 70 de milioane de plante pe an dintr-o seră

Revenind la Letonia, iată: regia de stat a început dezvoltarea noii pepiniere containerizate în zona central-estică a țării, unde se vor produce răsaduri containerizate de pin silvestru și molid norvegian. Prima însămânțare în cele cinci sere nou construite s-a făcut în perioada aprilie – mai 2021.

Creșa” Mezvidi va produce până la 15 milioane de răsaduri până în 2024, când se va atinge capacitatea maximă. Aceasta este a patra pepinieră mare deținută de regia de stat.

Principalele lucrări de construcție, inclusiv sere și zone de exploatare, au fost realizate de companii locale. În același timp, tăvile de creștere au fost fabricate și furnizate de suedezi, prin licitații internaționale deschise.

Astăzi, capacitatea totală de creștere a pepinierelor deținute de regia pădurilor din Letonia este de aproximativ 55 de milioane de plante anual pentru amenajarea pădurilor. Cu noua pepinieră Mezvidi, capacitatea totală va crește la 68-70 de milioane de plante anual.

Letonia, o țară cu păduri și industrie forestieră puternică

Cine vrea să afle informații generale despre economia unui stat, poate afla detalii de pe un site deținut de Guvernul României, prin Ministerul Economiei.

Iată detaliile care ne interesează despre Letonia:

„Sectorul de prelucrare a lemnului este unul dintre cele mai importante pentru exporturile letone și joacă un rol esențial în ocuparea forței de muncă din mediul rural și regional. Succesul industriei se bazează pe forța de muncă înalt calificată, accesibilitatea materiilor prime locale și investițiile ridicate în cercetare și dezvoltare.

În plus, politicile guvernamentale care vizează realizarea unei dezvoltări forestiere durabile au susținut succesul industriei.

Datorită poziției sale geografice avantajoase, Letonia are acces la piețele din Europa de Vest și de Est. În prezent, acest sector reprezintă aproximativ 16% (2017) din exporturile Letoniei, iar 74% din producția sectorului este destinată exportului, cu o valoare adăugată în sectorul prelucrării lemnului în ansamblu. Cu păduri care acoperă mai mult de 50% din teritoriul Letoniei (aproape dublu față de media mondială), Letonia este una dintre cele mai împădurite state membre UE. În ultimii 80 de ani, zona împădurită s-a dublat, în timp ce volumul a crescut de 3,8 ori, ajungând la 668 milioane de metri cubi. Aproximativ 50% din păduri aparțin statului. Gestionarea pădurilor de stat aparţine „Latvijas valsts meži” sau „Latvijas valsts meži”, un fel de Romsilva. Începând cu anul 2015, toate pădurile de stat sunt certificate FSC. Inițiativele guvernamentale care vizează o gestionare durabilă contribuie la succesul acestui sector și la viabilitatea acestuia pe termen lung. Gama de produse oferită de sectorul de prelucrare a lemnului este foarte largă – pornind de la lemn ca materie primă pentru produsele cu valoare adăugată superioară, cum ar fi jucăriile din lemn, mobilierul și casele. Principalele grupe de produse sunt lemnul energetic și materialele de ambalaj, cheresteaua pentru construcții, produse pentru tâmplarie și dulgherie, componente pentru mobilier, mobilier și case din lemn”.

(Sursa imagini: Letonia – Aivars Saulajs, Armands Jakovels

Suedia: bccab.com

România: Romsilva )

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi