Tema dezbătută astăzi cu ocazia Taberei de vară – Tusványos, desfășurată la Băile Tușnad, a încercat să răspundă la o serie de probleme ridicate de opinia publică în ultima perioadă atât în România cât și în Ungaria.
Prezent la eveniment Ministrul Agriculturii din Ungaria István Nagy a precizat că este mândru de eforturile actuale de împădurire ale țării sale. Conform planurilor, în următorii ani, suprafața pădurilor din Ungaria va crește de la 24% la 27%. Cu toate acestea, mulți oameni, inclusiv rezidenții în unele cazuri, nu văd acest lucru, așa că mass-media se concentrează în primul rând pe tăierea arborilor, fără a vedea că suprafața forestieră crește nu scade.
Tánczos Barna, deputat și fost ministru al mediului, a precizat că gestionarea pădurilor și protecția habitatelor ar trebui să dispună de propriul buget în Europa. La nivelul UE, obiectivele ecologice ar trebui să fie însoțite de o finanțare adecvată. Președinția ungară a UE este o bună oportunitate de a susține acest lucru cu mai multă forță la Bruxelles.
Acesta a mulțumit ministrului agriculturii Nagy István pentru că a acceptat invitația de a participa la eveniment dar și pentru oportunitatea de a discuta despre viitorul pădurilor, la tabăra de vară – Tusványos.
Ciprian Muscă, președintele ASFOR, a prezentat și distribuit celor prezenți la eveniment ”Manifesto” – Un document politic asumat de întreaga industrie europeană a lemnului. Documentul stabilește în mod clar numeroasele beneficii ale produselor din lemn obținute în mod responsabil. De asemenea, Manifestul indică acțiunile cărora factorii de decizie trebuie să le acorde prioritate pentru a realiza o economie ecologică, eficientă din punct de vedere al costurilor, competitivă și rezistentă la nivelul UE. Nu în ultimul rând, documentul arată că folosirea lemnului în construcții înseamnă decarbonizarea mediului construit (https://asfor.ro/2024/05/29/manifest-pentru-folosirea-la-scara-larga-a-lemnului/).
Pe pagina sa de facebook (https://www.facebook.com/ciprian.musca) acesta a mai precizat:
În ultimii doar am combătut și conservat!?! este timpul pentru construcție. Acest lucru se poate face prin finanțare – buget european pentru sectorul forestier – este o soluție, dar trebuie și măsuri care să pună în valoare – lemnul – această resursă strategică.
Printre documentele prezentate de ASFOR a fost și 10 pași pentru o Europă verde.
Acesta a mulțumit deputatului Tánczos Barna pentru invitația la dezbatere și pentru oportunitatea de a discuta despre viitorul pădurilor și al lemnului ca resursă strategică.
Dialogul și răspunsurile primite de la ministrului agriculturii Nagy István au fost încurajatoare pentru sectorul forestier. Totodată ministrul a primit documentul „Manifesto”.
Președintele ASFOR își pune speranțe că președinția ungară a UE poate fi o bună oportunitate de a susține sectorul forestier la Bruxelles.
Acesta a ținut să le mulțumească celor prezenți la eveniment pentru primirea caldă și pentru susținere.
”Criza nu ne intimidează!”, este mesajul de încurajare al președintelui ASFOR pentru companiile care în această perioadă trec prin una dintre cele mai acute și complexe crize din ultimii 30 de ani.
Tusványos – Summer Free University and Student Camp este un eveniment internațional care poate fi văzut ca un forum de cooperare transfrontalieră și dialog politic, prezentând perspectivele maghiare și românești asupra problemelor de interes public.
Scopul este de a vorbi sincer, deschis și informal despre problemele care însoțesc procesul de transformare socială a celor două țări. La prelegeri, invitații discută de obicei subiecte actuale care afectează ambele țări.