DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

27.3 C
București
25.2 C
Sibiu
25.8 C
Suceava
25.7 C
Covasna
26.3 C
Piatra Neamț
24.5 C
Braşov
26.2 C
Bistrița
29.7 C
Râmnicu Vâlcea
marți, iulie 23, 2024

Regulamentul de valorificare a masei lemnoase, modificat și adoptat prin HG

Recomandate

Guvernul a adoptat în ședința de azi HOTĂRÂREA pentru modificarea și completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017.

Potrivit Expunerii de motive, „proiectul de hotărâre a Guvernului implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008, referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucarea locală a masei lemnoase sau pe cel referitor la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii populației”.

Actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Iată câteva dintre modificări:

 Art.1 lit.q) se modifică, în sensul în care preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut și nu separat volum net şi coajă, cum este în prezent. Modificarea este determinată de faptul că, în SUMAL 2.0, se urmărește trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus.

Art.1 lit. u) se modifică, în sensul în care clarifică definiția produselor accidentale suprapuse, distinct, în situația valorificării ca masa lemnoasă pe picior, ca masa lemnoasă exploatată prin prestări de servicii cu operatori economici atestați pentru lucrări de exploatare forestieră și în regie proprie.

Art.1 lit. v) se modifică în vederea corelării cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificări prin Legea nr.316/2015, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că, obligația aplicării ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice nu mai există.

La art. 4 alin. (1) se modifică și se stabilesc entitățile care hotărâsc modul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică a unei unităţi administrativ-teritoriale

Art. 5 alin. (1) lit. i) se completează cu sintagma „sau hotărâri judecătorești executorii”, ca urmare a situațiilor identificate în practică.

La art. 6 alin. (2) lit. i) se completează situațiile care trebuie luate în calcul la stabilirea volumului anual de exploatate, prin includerea și a hotărârilor judecătorești executorii.

Art. 15 alin. (1) se modifică în sensul creării posibilității ca în perioada noiembrie – decembrie să se poată organiza licitații intermediare pentru valorificarea lemnului rămas neadjudecat la licitația principală și astfel ar crește procentul de contractare a masei lemnoase aferente anului de producție următor (ar fi util în cazul direcțiilor silvice la care s-a contractat întreaga masă lemnoasă a anului în curs).

 Art. 15 alin. (3) se abrogă, motivat de faptul că orice partidă la care procesul de recoltare de masa lemnoasă nu s-a finalizat din culpa adjudecatarului se scoate la o nouă licitație.

La art. 18 alin. (5) se completează modul de constituire a lotul de lemn fasonat, cu excepţia cazului în care sortimentul este „lemn de foc” sau lemn de celuloză/plăci.

Ca impact social, proiectul de act normativ va conduce la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi va determina alocarea cu prioritate a resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuințelor populației.

Puteți consulta sau descărca noul Regulament:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi