La propunerea ministrului Mediului, premierul Nicolae Ciucă a aprobat numirea inspectorului-șef al Gărzii Forestiere Naționale, instituție înființată prin Hotărâre de Guvern pe 18 ianuarie 2023.
Astfel, Garda Forestieră Națională va fi condusă de inginerul silvic Levente Porzsolt, care a fost până acum consilier pe probleme silvice al ministrului Tánczos Barna. El va avea rang de secretar de stat. Numirea sa a apărut în Monitorul oficial.
„Scopul creării acestei noi structuri este de a avea o implemnetare unitară a tot ceea ce înseamnă legislație silvică. Există cazuri de abordări diferite de la o Gardă la alta pe aceeași problemă. Interpretări diferite ale legislației. Aici va fi marea provocare, să creăm un sistem unitar pentru tot ce înseamnă Gardă forestieră. O altă mare provocare este PNRR-ul.
Avem două componente – implementare și control. Pe partea de control, va avea o importanță majoră Biroul de analiză de risc și control informatic. Mă refer la prelucrarea datelor din SUMAL 2.0. Acest birou specializat va avea o mare pondere în activitatea gărzilor”, a precizat Porzsolt pentru forestmania.ro.
Noul șef al Gărzii Forestiere Naționale spune că are de gând să ia măsuri pentru atragerea tinerilor în sistem.
„Sunt cauze multiple pentru care tinerii nu vin. Poate fi și denigrarea sectorului, dar, pe de altă parte, nu e o muncă ușoară. Nici la Gardă, nici la Romsilva, nici la ocoalele de regim și în general în administrarea pădurii. Mă refer la cei care vor să facă această muncă la modul serios. Ce pot să vă spun e că cine iubește pădurea, greu renunță la această dragoste! Dar, într-adevăr vorbim de o medie de vârstă oarecum avansată în sistem și vom găsi soluții pentru a îndrepta lucrurile. Așteptările sunt mari, dar pentru anumite procese e nevoie de răbdare, de înțelepciune”.
O altă direcție pe care vrea să o dezvolte noul șef al GFN este transparența.
„Garda Forestieră, după cum îi e și denumirea, se referă la garda pădurii și a tot ce se leagă de pădure, fie că vorbim de personalul silvic care își face meseria, fie că vorbim de proprietarul de pădure, fie că vorbim de pădurea în sine. Și putem face această „gardă” prin furnizarea de date și statistici care există înglobate în SUMAL, în alte baze de date. De exemplu, în momentul în care apare o știre falsă, o denigrare, o informație care încearcă să inducă în eroare opinia publică, trebuie să venim cu date concrete cu care putem să le combatem”, a mai spus Levente Porzsolt.
Levente Porzsolt are 44 de ani, este absolvent de ASE, economist, și inginer silvic absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov. Are experiență în administrarea fondului forestier după ce a activat ani buni ca șef de ocol silvic privat. Are atestat pentru execuție lucrări de regenerare a pădurilor, întreținerea semințișurilor, lucrări de îngrijire, împăduriri. A fost în conducerea Asociației proprietarilor și administratorilor de păduri din Estul Transilvaniei și membru în consiliul director al Asociației Administratorilor de Păduri. Din 2021, este consilier al ministrului Mediului pe probleme silvice.